ENERGETSKI IZVOR

Naučnici su na jugu Francuske počeli da sastavljaju postrojenje koje bi trebalo da dokaže može li nuklearna fuzija, koja je izvor energije na Suncu, da bude siguran i održiv izvor energije za Zemlji.

 

Naučnici su na jugu Francuske počeli da sastavljaju postrojenje koje bi trebalo da dokaže može li nuklearna fuzija, koja je izvor energije na Suncu, da bude siguran i održiv izvor energije za Zemlji.

nuklearna fuzija

Komponente za revolucionarni multinacionalni projekat ITER stigle su iz svih krajeva sveta još u maju u opštinu Sen Pol le Durans, a sada je na redu slaganje „najveće slagalice na svetu“.

Cilj projekta je da se pokaže da se energija oslobođena nuklearnom fuzijom može proizvoditi održivo i sigurno na komercijalnoj osnovi.

– Fuzija pruža čistu i pouzdanu energiju bez emisije ugljenika – navodi se u saopštenju 35 zemalja članica ITER-a.

ITER čini 27 članica EU, Velika Britanija, Švajcarska, Indija, Japan, Južna Koreja, Rusija i SAD.

– Fuzija je sigurna, sa minimalnim količinama goriva i bez fizičke mogućnosti nesreća zbog rušenja – dodaje se u saopštenju i objašnjava da se gorivo za fuziju može pronaći u morskoj vodi i litijumu, zbog čega ima dovoljno izvora za narednih milion godina.

– Ovo gorivo veličine ananasa jednako je kao 10 hiljada tona ugljenika – navode iz ITER-a.

ITERov projekat sastoji se od oko milion komponentni, a prvi eksperimenti se očekuju 2025. Reaktor bi svoju punu snagu mogao postići 2035. godine.

Eksperimentalni reaktor ITER neće konkretno proizvoditi struju. Moraćemo da sačekamo 2060. godinu da bi se fuzijski reaktor izveden iz ITER-a spojio na električnu mrežu. A bude li spojen na električnu mrežu, proizvodiće 500 megavata termalne energije koje bi se pretvorilo u oko 200 megavata električne energije, što bi bilo dovoljno za 200 hiljada domaćinstava.

Kritičari pak smatraju da če ovaj projekat biti „finansijska rupa bez dna“ budući da je počeo sa pet godina kašnjenja i prvobitni proračun se utrostručio na gotovo 20 milijardi evra.

Izvor: Mondo