OD PRAISTORIJE DO MODERNIH REZERVOARA

Cisterna je predmet koji služi za skladištenje raznih vrsta tečnosti, najčešće vode. Zato i najviše upotrebljavamo frazu cisterna za vodu.

 

Od najstarijih vremena su se horizontalni plastični rezervoari – cisterne koristili za sakupljanje kišnice, naročito u sušnim predelima gde je voda bila dragocena.

cisterne

Mogu biti različitih oblika i veličina. Najmanji rezervoari se koriste u toaletu i zovemo ih vodokotlići. Njihov kapacitet je svega nekoliko litara vode. Sa druge strane iz ogromnih rezervoara se mogu čitava naselja ili delovi naselja napajati vodom.

Cisterne za vodu

Ove vrste rezervoara mogu da se koriste i za skladištenje svih ostalih vrsta tečnosti najrazličitijih namena. Mogu biti postavljene na jednom mestu kao podzemne ili nadzemne, a mogu biti ipokretne – postavljene na nekom vozilu. Za cisternu se koriste još i termini: rezervoar, spremnik, vododrža, tank, bazen i drugi.

Plastične cisterne za vodu ili plastični horizontalni rezerovari su se pokazali kao najpraktičnija vrsta cisterni. One imaju najmanju cenu izrade, dugotrajnost i izdržljivost u različitim okolnostima, a i upotreba im je veoma jednostavna. Imaju široku primenu u domaćinstvu i u industriji.

Podela cisterni

Prema vrsti primene, cisterne možemo podeliti na cisterne za skladištenje vode za piće (već pomenute cisterne za vodu), cisterne za navodnjavanje, cisterne za fermentaciju voća, cisterne za skladištenje protivpožarne vode, cisterne za skladištenje nafte, cisterne za skladištenje hemikalija, cisterne za skladištenje otpadnih voda.

Cisterne za skladištenje voda za piće

Zbog opstanka života na Zemlji, važno je i da voda za piće bude odgovarajućeg kvaliteta, dovoljno bezbedna i bez štetnih materija. Plastični rezervoari za vodu su tako konstruisani da je njihova unutrašnjost zaštićena od svih spoljašnjih uticaja. Bez obzira na to, potrebno je redovno kontrolisati pH vrednost i njen sastav. Najčešće se izrađuju od polietilena, koji je izuzetno jak i izdržljiv, ali relativno lagan. Ova svojstva čine polietilenske rezervoare za vodu jednostavnim za postavljanje i ekonomičnim. To je visokokvalitetna plastika koja se može reciklirati i ponovo upotrebljavati.

Rezervoari za navodnjavanje su idealno rešenje za plastenike ili za zemljišne površine koje nemaju pristup prirodnim vodama. Za zalivanje je najbolje koristiti kišnicu, ali ako nema uslova za to, cisterne se mogu napuniti vodom iz reka ili stajaćih voda.

Rezervoari za fermentaciju voća se koriste u poljoprivrednim domaćinstvima i prehrambenoj industriji. Sastav materijala od kojih je cisterna napravljena obezbeđuje da se hemijski procesi unutar cistene obavljaju po svom prirodnom postupku, bez bilo kakvih spoljnih ometanja.

Rezervoari za skladištenje protivpožarne vode se koriste za zaštitu objekata od požara. Veoma su značajne za objekte kod kojih regularna protivpožarna vozila imaju težak pristup.

Rezervoari za skladištenje nafte služe za čuvanje zapaljivih i nezapaljivih tečnosti: nafta, benzin, lož-ulje, biodizel. Izrađuju se u skladu sa zakonima životne sredine da bi bili sigurni za upotrebu.

Rezervoari za skladištenje hemikalija moraju biti otporne na udar, a sadržaj u njima mora biti bezbedan za transport ili odlaganje. I one su proizvedene prema propisima, tako da ne predstaljaju nikakvu pretnju za okolinu.

Rezervoari za skladištenje otpadnih voda mogu se koristiti kao septičke jame, separatori ili šahte za kanalizaciju. I one su tehnički i hemijski obezbeđene, tako da ne zagađuju životnu sredinu.