BIZARAN SLUČAJ

Animirani film „Moj mali poni“ (My Little Pony) već duže vreme ima problem sa nacistima. Da, dobro ste pročitali i, naravno, to veoma bizarno zvuči.

 

Uglavnom, „Moj mali poni“ je animirana serija o prijateljstvu, saosećanju i grupi čarobnih konja simpatičnih imena koji žive u čarobnoj zemlji Ekvestriji.

moj mali poni

Prvenstveno je namenjen deci, ali iz nekog razloga ima veliki broj odraslih fanova, većinom muškaraca, koji se nazivaju „bronies“. Većina njih su belci, a neki od njih su prilično glasni u širenju priča o nadmoći bele rase.

Inače, ova subkultura nastala je pre desetak godina na internet forumima, a tokom godina postali su toliko popularni da je o njima snimljeno i nekoliko dokumentaraca.

I dok neki iskreno uživaju u tim crtaćima, drugi imaju ironični odmak, ali zajedničko im je to da ne vide apsolutno ništa čudno u činjenici da su odrasli ljudi koji su opterećeni čarobnim ponijima.

Ovde u priču ulaze nacisti.

mmp naci

Naime, većina fanova obožava da deli svoje crteže likova iz crtaća, a najpopularniji sajt za objavu tog sadržaja je Derpibooru. I dok deo tih crteža otpada na klasičan fanovski sadržaj, veliki broj njih je izuzetno nasilan. Na primer, možete pronaći ponije koji linčuju pripadnike raznih marginalizovanih grupa, a postoji čak i posebna kategorija namenjena rasističkim crtežima.

I tako stvari funkcionišu već godinama. Štaviše, svi su pomireni s činjenicom da neonacisti u njihovim redovima postoje, a sve racionalizuju tako da je sloboda govora najbitnija i da ne moraju da dele stavove da bi prihvatali tuđe pravo da te stavove otvoreno iznose. Fanovi se dele na dve grupe: one koji smatraju da je sve dopušteno dok god je smešno i one koji ignorišu da toksični element postoji.

Međutim, to se odnedavno promenilo zahvaljujući „Black Lives Matter“ pokretu, a neki fanovi su odlučni u tome da se suoče s ovim problemom.

Budući da je sve započelo na sajtu 4chan (koji je daleko slobodniji po pitanju kontroverznih objava), prigrlili su i taj 4chan pristup pa smatraju da je sve dopušteno i zabranjeno je žaliti se na sadržaj koji vam se ne sviđa, već vam se sugeriše da sami filtrirate ono što smatrate nedopustivim.

To je otvorilo vrata za mnoge desničare koji su platformu koristili za širenje svoje propagande. Nakon protesta podstaknutih ubistvom Džordža Flojda pojavili su se i mnogi rasistički crteži koji su postajali sve popularniji i proširili se izvan granica zajednice.

Početkom meseca vlasnici stranice Derpibooru javno su podržali BLM pokret i najavili novu politiku – zabraniće objavu crteža čija je jedina svrha da podstiče kontroverzu i skinuli su sve crteže koji ismevaju proteste.

I sami moderatori svesni su da je ova politika „bezuba“ i da zapravo neće promeniti ništa konkretno dok drugi u ovome vide prve tragove „cenzure“ i „autoritarijanizma“.

A i sami fanovi nisu sto odsto sigurni gde tačno stoje. Naime, deo njih podržava proteste dok su u isto vreme fanovi Arijane, nacističkog ponija koji je fanovska kreacija i koju „krasi“ svastika.

arijana naci

U isto vreme naci ekipa potpuno je podivljala kada su se pojavili crteži ponija koji drže zastave na kojima piše „I Can’t Breathe“ i „ACAB“ jer tvrde da je ružno da se poniji koriste u političke svrhe pa autore istih ismevaju kao klasične SJW (social justice warrior) dosadnjakoviće.

Na fanovima je da odluče kako će urediti svoju stranicu i da li je ovo nešto što će i dalje dopuštati u svojim redovima ili će ostati neutralni i nastaviti dalje iako je više nego jasno da su stvari odavno izmakle kontroli.

U svakom slučaju, ovo je jedan od najbizarnijih primera načina na koji je BLM pokret ušao u sve pore društva i najopskurnije delove interneta.

„Fanovi moraju da prepoznaju da ne egzistiraju isključivo u vakuumu online fantazije. Postoje u svetu u kom su ti problemi i dalje prisutni“, zaključio je jedan od fanova.

Izvor: Index.hr