IGRA BEZ PRESTANKA

Moždani udar bila je posledica toga što je jedan kineski dečak neprestano igrao video igre tokom mesec dana, zbog čega se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

 

Petnaestogodišnji dečak iz Kine pod imenom Ksiaoibin hitno je prebačen u bolnicu u martu nakon što je pao u nesvest u svojoj kući u gradu Naningu. Dečak je navodno pretrpeo moždani udar zbog kojeg mu je leva ruka bila paralizovana, nakon što je čitav mesec igrao video igrice i spavao samo dva sata po noći.

dečak moždani udar

Kao i njegovi brojni vršnjaci širom zemlje, i Ksiaoibin je zbog koronavirusa bio zatvoren u kući od februara. Njegovi roditelji rekli su lekarima da većinu svog vremena provodi u svojoj sobi, pod izgovorom da pohađa onlajn nastavu, ali kasnije su otkrili da je svoje dane i većinu noći zapravo proveo igrajući video igre.

Prema medicinskim stručnjacima iz bolnice Điangbin, to je bio glavni uzrok dečakovog neobičnog moždanog udara, od kojeg mu je paralizovana ruka.

„Zatvarao je prozore i zaključavao vrata. Nismo imali pojma što on tamo radi“, rekla je Ksiaobinova majka.“ Videla sam njegov internetski razgovor s prijateljima. Rekao je da nije odmoran i da spava najviše dva sata dnevno.“

Nakon što se srušio u svom domu, prevezen je u bolnicu gde je CT pretraga pokazala da je pretrpeo moždani udar. Specijalistkinja neurologije rekla je novinarima da je dečakovo stanje, neobično za tako mladu dob, verovjatno uzrokovao nezdravi životni stil koji je vodio proteklih meseci.

„Glavni razlog je taj što je imao neredovan raspored spavanja i ishrane, jer nije bio u školi. Roditelji su previše tolerisali njegovo ponašanje“, rekla je dr. Li.

„Nedostatak ishrane i odmora doveo je do smanjene količine krvi i kiseonika u njegovom mozgu i uzrokovao moždani udar.“

Dečak je u bolnici od marta, ali lekari kažu da je teško reći hoće li ikada ostvariti potpuni oporavak ili čak povratiti osećaj u levoj ruci.

Izvor: Srbija Danas