„ONI SU HEROJI“

Profesor biologije iz Beograda Dejan Bošković predavao je učenicima preko TV ekrana lekcije o organima za disanje, varenje i razmnožavanje.

 

Gotovo od samog početka, 2020. godina nas suočava sa svakodnevnim iznenađenjima na globalnom nivou. Nažalost, negativnim. Ipak, neupitna je činjenica da su ovakve okolnosti izdvojile najhrabrije među nama, one koji, i pored svih opasnosti pokazuju hrabrost i snagu, pomažući drugima.

dejan bošković

Ovakvih heroja ima u svakom društvenom segmentu života, a u želji da se istaknu najbolji među njima, Delegacija Evropske unije je u partnerstvu sa Er Srbijom sprovela konkurs pod nazivom „Oni su heroji“.

Zahvaljujući partneru Delegacije EU na ovom projektu, Er Srbiji, 15 heroja sa najvećim brojem glasova dobiće po dve avio karte za putovanje u bilo koju zemlju EU.

Ime i prezime ovog junaka su roditelji i deca za vreme vanrednog stanja mogli da gledaju svakodnevno. Profesor biologije iz Beograda, Dejan Bošković predavao je učenicima preko TV ekrana lekcije o organima za disanje, varenje i razmnožavanje.

Ovo i gotovo 40.000 građana Srbije svrstalo ga je u kategoriju “heroja”.

“Zdravo, moje ime je Dejan Bošković i ja ću danas biti vaš nastavnik biologije”, govorio je na početku svakog od gotovo 70 časova koliko ih je održao na TV kanalu Moja škola.

Njegov omiljeni simbol, bubamara, krasio je prezentacije na kojima su iscrtane ćelije ili unutrašnji organi. Zašto je baš ovo omiljeni simbol ne znamo, ali ono što znamo jeste da se u mnogim svetkim kulturama ova buba dovodi u vezu sa najavom lepih vesti i blagosti.

O svom angažovanju je rekao da je njegov glavni cilj bio da promoviše znanje.

“Moj zadatak je bio da snimam časove biologije na televiziji. To sam radio iz mnogo razloga, ali najvažniji je promocija znanja. Pokazalo se u današnjem vremenu da znanje spašava živote, a to mi izgleda kao herojstvo“.

S druge strane, želju ovog zaljubljenika u nauku i prirodu da promoviše znanje i da to radi na kvalitetan način, primetili su i ostali.

“Učenici starijih razreda su dobili vrhunskog nastavnika uz koga su učili, smejali se i zabavljali. Zahvaljujući njemu biologija je postala omiljeni predmet učenika. I to ne samo učenika starijih razreda. Učenici širom Srbije su, bez obzira na uzrast, jedva čekali da počne čas biologije. Predavanja Dejana Boškovića okupljala su oko televizora sve članove porodice”, rečeno je o profesoru Dejanu Boškoviću na sajtu onisuheroji.rs

Izvor: BIZlife.rs