ODLAZAK LEGENDE

„Boing 747“ prvi put je poleteo 1969. i do sada su proizvedena 1.522 primerka. Uz nadimak „džambo džet“ ovaj avion je bio poznat i pod nazivom „Kraljica neba“.

 

Korona je učinla svoje – legenda vazduhoplovstva, avion koji je obeležio istoriju, „boing 747“ uskoro će izaći iz proizvodnje.

boing 747

Glavni razlog obustave je potražnja. Proizvodnja tog modela u julu je pala na svega jedan primerak mesečno, dok je ranijih godina godišnje mesečno sa proizvodnih traka silazilo po desetak primeraka.

„Boing 747“ prvi put poleteo je 1969. godine, a u flote vazduhoplovnih kompanija počeo je da ulazi godinu kasnije. Do sada su proizvedena 1.522 primerka, a uz nadimak „džambo džet“ bio je poznat i kao „Kraljica neba“.

Koristi ga nekoliko šefova država, a najpoznatiji je kao Air Force One, avion američkog predsednika. Međutim, avio-kompanijama sve je manje zanimljiv zbog prevelike potrošnje goriva u odnosu na novije i ekonomičnije modele.

„Džambo je obeležio jedno razdoblje i smatra se za najpouzdaniji dugolinijski avion koji je ikad napravljen. Međutim, zbog kolapsa avio-kompanija i sve manjeg obima saobraćaja zbog koronavirusa, moraćemo da ga zamenimo modelom koji će biti manjeg kapaciteta i manje potrošnje“, kaže Denis Mulenburg iz „Boinga“.

Ovaj avion je bio najveći putnički avion i tu titulu je držao dugih 35 godina. Ali, isto tako, „Boing“ je učinio svet dostupnijim. Po prvi put se s jednog na drugi kraj sveta moglo doći za nepuna 24 sata.

„Boing 747 više neće leteti u SAD. Ostaće samo kao predsednički avion koji u vreme nuklearnog rata postaje glavna komanda vazdušnih snaga SAD“, ističe Denis Mulenburg.

Kolika je ljubav putnika prema „boingu 747“, pokazuju i poslednji letovi tog aviona u SAD. „Boing“ je u utorak odradio pretposlednji let iz Seula za Detroit, a karte su nedeljama pre leta bile rasprodane. Situacija je ista i za poslednji let.

Izvor: RTS