IMUNOLOG OD INTEGRITETA

Šta kaže Entoni Fauči? Korona još uvek hara Sjedinjenim Državama, a oči se sve više okreću prema čoveku koji savetuje predsednika i često mu javno protivreči.

 

Krajem prošle sedmice predsednik je još jednom tražio odgovorne za krizu korone u SAD. Bilo je to u intervjuu sa voditeljem Šinom Hanitijem na Foks televiziji, dakle za Donalda Trampa – igra na domaćem terenu. Možda se zato Tramp prepustio iskušenju da se obruši na doktora. „Entoni Fauči je fin čovek, ali napravio je puno grešaka“, rekao je predsednik. Da li se ponadao da će i mnogi gledaoci kritički posmatrati naučnika?

entoni fauči

Da Fauči ima drugu funkciju, na primer, da je šef štaba u Beloj kući ili savetnik za bezbednost, mogao je da počne da se iseljava iz svoje kancelarije još tokom intervjua. Ali, 79-godišnji imunolog verovatno uopšte nije gledao intervju. A i da jeste, verovatno bi isključio televiziju uz svoj čuveni osmeh. Ne više od toga.

Ovaj naučnik ne mora da se plaši za svoj položaj, posebno ne za svoju reputaciju, bez obzira koliko se na njega ljutio američki predsednik. Od 1984. godine Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID), šef Instituta za alergije i infektivne bolesti i međunarodno je priznat stručnjak za svoju oblast. Lekar je sebi stvorio ime u Sjedinjenim Državama još 80-ih kada je pokrenuo osnovna istraživanja u borbi protiv virusa HIV i bolesti AIDS. Fauči je jedan od pionira u istraživanju takozvane imunološke regulacije kod ljudi. Vikipedija navodi da ima čak 45 naslova počasnih doktorata.

„Nazvao me je ubicom“

Još kada se pojavio AIDS i kada je Tom Henks u filmu Filadelfija toj nesreći dao lice, novine su pisale da je dr. Fauči broj 1 u svetu kada se radi o istraživanju AIDS-a. Ali čak i tada Fauči je morao da istrpi teške uvrede nedavno preminulog aktiviste LGBT pokreta Larija Kramera. „Nazvao me je ubicom“, prisetio se Fauči svog bivšeg protivnika u intervjuu za PBS News Hour. Muškarci u SAD koji su u to vreme bili pogođeni HIV-om jednostavno su tražili bržu i bolju pomoć.

Predsednik ne može tek tako da otpusti čoveka sa takvom reputacijom i iskustvom, čak i da hoće. Fauči je pre Trampa savetovao petoricu predsednika. Da postoji uzor nezavisnosti nauke, možda bi izgledao kao Entoni Stiven Fauči.

Opasna upozorenja

U prvim mesecima pandemije koronavirusa, Fauči je često viđan sa Donaldom Trampom tokom njegovih brifinga u Beloj kući. Ovi zajednički nastupi su postali ređi. Fauči sigurno ne žali zbog toga, dok Tramp pokušava da preuzme deo javne pažnje upućene Faučiju. Jer, njegova upozorenja su opasna po predsednika.

Fauči vidi virus korone kao „najgoru noćnu moru“ zbog toga što se lako prenosi – dok Tramp pokušava da ubrza otvaranje saveznih država i revitalizaciju američke privrede. Zar Donald Trump nije rekao da će virus nestati onako kako je i došao? Fauči je, s druge strane, kritikovao da su se neke savezne države prerano otvorile.

Da li je dr. Fauči kao dr. Faust, učenjak koji teži suštinskom znanju? I da li je ovaj predsednik ustvari Mefisto, duh koji uvek sve negira? U svakom slučaju, teško je zamisliti kontradiktornije izjave u nekoj u krizi.

Pri tome, verovali ili ne, Tramp i Fauči imaju i nešto zajedničko. Majkl Spektr, američki novinar specijalizovan za zdravstvena pitanja, u „Njujorkeru“ pod naslovom „How Anthony Fauci became America’s Doctor“, detaljno je opisao kako je Entoni Fauči mogao da postane vodeći lekar u Sjedinjenim Državama. U tom portretu novinar kaže da su Fauči i Tramp obojica stariji od 70 godina, da su obojica rođeni Njujorčani, i da su obojica vrlo direktni.

Ali, to je i kraj sličnosti. Fauči je poznat po svojoj izuzetnoj radnoj disciplini. I još jedna razlika: Fauči sebe opisuje kao nekoga ko se ne priklanja nikakvoj politici i idelogiji.

Bred Pit kao Entoni Fauči

No, kako se priča nastavlja? Trenutno niko ne zna da li će priča o pandemiji korone u Sjedinjenim Državama imati kakav-takav dobar kraj. Predsednik Amerikanaca to stalno tvrdi, dok je njegov naučnik broj 1 preuzeo ulogu pesimiste.

U međuvremenu, američki građani i dalje se pitaju da li će Tramp pokušati da se nekako otarasi Faučija. Koliko je ovo pitanje postalo tema vidi se po jednoj epizodi kultne emisije „Saturday Night Live“: Bred Pit, sa perikom, naočarima i kravatom glumi Entonija Faučija. Holivudska zvezda imitira naučnikai i pri kraju nastupa kaže: „Priča se da će me predsednik otpustiti“. Potom ide snimak Trampa u kojem on to negira, a Bred Pit – Fauči na kraju kaže: „Otpustio me.“ Televizijska publika bila je oduševljena, predsednik je opet bio ismejan, a zvezda večeri nije bio Bred Pit – nego Entoni Fauči.

Izvor: DW.com