BORBA PROTIV KLIME I SLONOVA

Najpoznatija tajlanska vinarija GranMonte na svom čelu ima dve zapanjujuće uporne i sposobne žene. Reč je o sestrama Mimi i Niki Lohitnavi.

 

U Tajlandu, budističkoj zemlji u kojoj se na alkohol gleda kao na veliki porok i u kojoj preovladava tropska klima, pravi se i – vino, i to sa veliki uspehom, o čemu svedoče nagrade sa takmičenja koje je pokupila vinarija GranMonte.

granmonte

Da stvari budu još neobičnije za ovu patrijarhalnu zemlju, najpoznatija tajlanska vinarija GranMonte na svom čelu ima dve zapanjujuće uporne i sposobne žene. Sestre Mimi i Niki Lohitnavi bore se u ovom trenutku protiv slonova koji povremeno gaze čokote u njihovom vinogradu, zakona koji ugrožavaju poslovanje malih vinara i favorizuju velike igrače, i, u poslednje vreme, pandemije koronavirusa koja nije zaobišla nijedan kutak na planeti.

Imanje GranMonte smešteno je u nacionalnom parku Kao Jai, tri sata vožnje od Bangkoka. Prelepi vinograd zahvata deo velikog imanja od šesnaest hektara, a sortiment se trenutno sastoji od siraa, vionjea i šenan blana, sorti koje dobro reaguju na klimu ovih pitoresknih brda. Prve čokote posadio je otac Mimi i Niki, Visot, a Niki mu se pridružila u vinogradu još kao tinejdžerka. Mlađa sestra, Mimi, nije bila zainteresovana za rad u vinogradu, i njena misija je – razvoj brenda.

– Ambicija mi je da stvorim tržište za vino iz Tajlanda – govori Mimi za South China Morning Post, list koji je objavio veliku reportažu o ovoj neobičnoj vinskoj kući.

Vina iz Tajlanda gotovo su nepoznata u svetu, ali, posle više od dve decenije rada, kuća GranMonte postaje sve poznatija na međunarodnom tržištu.

– Vinari širom sveta trebalo bi da budu veoma zainteresovani za ovo što radimo ovde. Klima se menja, i vinari će morati da se adaptiraju na visoke temperature i obilnije padavine kakve imamo ovde – govori Niki Lohitnavi.

Tajlandski zakoni usmereni na suzbijanje konzumacije alkohola od početka su jedan od najveći problema u radu vinarije. Carine na uvoz alkohola su veoma visoke, a licence za točenje alkohola u lokalima veoma se teško dobijaju, najčešće uz pomoć „prijatelja“ na visokim položajima u policiji Takođe, zabranjene su reklame koje podstiču na konzumaciju alkohola. Efekat ovih zakona je taj da mali proizvođači jako teško dopiru do kupaca.

– Ne mogu da pokažem bocu vina na promotivnoj fotografiji, ne mogu da opišem ukus vina putem društvenih mreža, ne smem ni da ga pohvalim – kaže Mimi, koja objašnjava i da se zakoni o alkoholu sprovode krajnje nepravedno, omogućavajući velikim proizvođačima alkoholnih pića da šire prepoznatljivost brenda putem promocije bezalkoholnih pića: ljudi vide reklamu za sok, ali znaju da je posredi, zapravo, reklama za pivo.

Trenutno, u fokusu vlasti je onlajn prodaja alkohola, koja se dramatično povećala od početka pandemije virusa korona. Kuća GranMonte je od početka karantinskih mera izgubila oko milion dolara, i delimično pokrila štetu putem onlajn prodaje, ali sada postoji zebnja da će i taj kanal prodaje biti zatvoren. Mimi i Niki uverene su da će monopolisti, uspeti da nađu način da zaobiđu i taj zakon.

– To je odraz načina na koji funkcioniše cela zemlja. Zakoni se donose i sprovode kako bi koristili maloj grupi u čijim rukama je najveći deo bogatstva Tajlanda – govori Mimi.
Ma šta da se dogodi, dve sestre nastaviće da se bave vinom, makar i na manjoj skali. Njihova vina su sve bolja i prepoznatljivija.

– Ovo je naša strast. Mi ovo radimo zato što volimo – govori Niki za South China Morning Post dok proba vino od siraa koje sazreva u barik buradima – vino koje će Tajland, ako se ove dve sestre pitaju, staviti na vinsku mapu sveta.