OTPISANI MEDIKAMENT

Remdesivir je u Evropi odobren kao prvo sredstvo za lečenje Kovida-19. Radi se o aktivnom sastojku u leku koji se zove Veklury.

 

„Odobravanje prvog leka za lečenje Kovid-19 je važan korak u borbi protiv virusa“, ​​izjavila je komesarka za zdravlje Stela Kirijakides o leku Remdesivir.

remdesivir

Lek je u EU odobren po hitnom postupku – za manje od mesec dana. Sjedinjene Države su već početkom maja odobrile ograničenu upotrebu Remdesivira u bolnicama. I u Nemačkoj je lek bio dostupan u okviru specijalnog programa lečenja i testiran je u kliničkim studijama.

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučuje lečenje Remdesivirom pacijentima starosti najmanje 12 godina, koji imaju upalu pluća i moraju da primaju dodatni kiseonik. Sredstvo se daje infuzijom i inhibira enzim virusa, koji je neophodan za njegovo razmnožavanje. Prvog dana se daje infuzija od 200 mg, a zatim infuzija od 100 mg dnevno – najmanje 4, ali najviše 9 dana.

Nije ultimativni lek

Lekari Remdesivir vide kao olakšanje za pacijente, ali ne i kao ultimativni lek za Kovid-19. Međunarodna studija sa više od 1000 učesnika krajem aprila pokazala je da Remdesivir kod korone može da skrati lečenja – u proseku – za četiri dana, sa 15 na 11 dana. Pacijenti sa teškim oblikom Kovida-19, koji su činili otprilike 90 odsto pacijenta u kliničkoj studiji – bili su izlečeni za 12 dana u odnosu na 18 dana bez tog leka.

Ovaj efekat međutim nije primećen kod blagog do umerenog toka bolesti: oporavak je sa i bez Remdesivira trajao 5 dana. Takođe nije bilo razlike kod najtežih pacijenata koji su počeli da primaju Remdesivir ili placebo, a koji su već bili na respiratoru.

U Vuhanu je početkom godine Remdesivir korišćen u kombinaciji sa Hlorokinom, lekom protiv malarije. Kineski naučnici su u publikaciji početkom februara napisali da je „veoma efikasan“. S obzirom da je Svetska Zdravstvena organizacija obustavila ispitivanja Hlorokina za lečenje korona-virusa iz bezbednosnih razloga, za sada Remdesivir i Deksametazon ostaju kao najperspektivnija sredstva za skraćivanje toka infekcije virusom SARS-CoV-2.

Osim toga Američki proizvođač Gilijad sajensis na svom sajtu piše:

„Naš rad na Remdesiviru ni izdaleka nije završen. Mi nastavljamo da istražujemo njegov potencijal, kao što je procena dejstva u ranijoj fazi bolesti, u ambulantama, u obliku inhalatora i u kombinaciji sa drugim terapijama“.

Konačne izveštaje o Remdesiviru ova firma mora dostaviti Evropskoj agenciji za lekove do kraja ove godine.

Amerika iznad svih

Američka vlada je ranije ove nedelje objavila da je sklopila sporazum sa Gilijad sajensis kojim su za SAD osigurale celu proizvodnju jula, kao i 90 posto planirane proizvodnje za avgust i septembar.

Međutim, neke druge zemlje, poput Velike Britanije koja kaže da je dobro snabdevena i Nemačke, već su stvorile zalihe. Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je u četvrtak da je Nemačka obezbeđena za naredne sedmice. U centralnoj saveznoj apoteci postoje odgovarajuće rezerve. Špan je, međutim, zahtevao da proizvođač lekova nastavi da isporučuje lek uprkos velikoj kupovini vlade SAD i da osigura da će „Nemačka i Evropa biti snabdeveni tim lekom“. Komisija EU takođe pregovara sa proizvođačem kako bi osigurala dovoljne količine Remdesivira.

Političar CDU Peter Lize naglasio je da je uslov za odobrenje Remdesivira u EU bio da proizvođač lek isporuči i Evropi. Moguće rešenje bilo bi da Gilijad podeli svoje znanje sa drugim proizvođačima odnosno da im proda licence. Gilijad bi i tako mogao mnogo da zaradi, rekao je Lize.

Izvor: DW.com