VITAMINI ZA RAST KOSE

Kako da ojačate svoju kosu i da pospešujete njen rast. Ovo su najvažniji vitamini za rast kose, zajedno sa biljem i hranom!

Najbolji vitamini za rast kose (plus biljke i hrana)

Nega kose - vitamini za rast kose, lekovito bilje i hrana

Izgled kose igra važnu ulogu u fizičkom izgledu i percepciji ljudi, pa gubitak kose može biti poražavajući, posebno kada vam se čini da ništa oko toga ne možete da uradite.

Ali da li ste znali da postoje vitamini za rast kose? U stvari, loša ishrana, uključujući nedostatak vitamina, glavni je razlog gubitka kose. Ovi prirodni lekovi protiv opadanje kose deluju uzrok problema, kao što su regulisanje nivoa hormona ili borba protiv oksidativnog stresa koji se povećava sa godinama.

Manje od 45 procenata žena u toku života ima kosu tokom celog života, dok većina muškaraca tokom života prolazi kroz neku vrstu gubitka kose. Industrija nege kose zna da potrošači imaju veliku želju da danas izgledaju mladalački više nego ikad, tako da stalno stvaraju nove proizvode koji obećavaju unapređenje rasta kose. Pre nego što potrošite svoj novac na još jedan proizvod koji vas može razočarati, prvo pokušajte da koristite ove dodatke i vitamine za rast kose.

Vitamini za rast kose

Istina je da je gubitak kose složen proces koji uključuje različite genetske, hormonske i ekološke mehanizme. Baš kao i naša koža, folikul dlake je podložan unutrašnjem i spoljnjem starenju. Unutrašnji faktori uključuju naše genetske i epigenetske mehanizme, a spoljni faktori uključuju pušenje i UV zračenje.

Ponekad je gubitak kose takođe posledica nedostatka vitamina. Na sreću, nedostatak možete ispraviti konzumiranjem hrane bogate vitaminima ili uzimanjem suplemenata. Neki vitamini imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv spoljnih faktora gubitka kose, a neki vitamini pomažu u balansiranju nivoa hormona u telu, još jednog faktora koji zaustavlja rast kose.

Isprobajte ove zdrave vitamine za kosu ako se pitate kako prirodno ojačate kosu:

 1. Riblje ulje

Ulja bogata različitim vrstama masnih kiselina intenzivno su korišćena i u istraživanjima na životinjama i na ljudima da bi se procenili uticaji na zdravlje kože i kose. Omega-3 masti neguju kosu, podržavaju ojačavanje kose i smanjuju upalu koja može dovesti do gubitka kose, zbog čega riblje ulje koristiti kosu i jedan je od šest najboljih vitamina za rast kose.

Studija iz 2015. objavljena u časopisu o kozmetičkoj dermatologiji procenila je učinke šestomesečne suplementacije omega-3, omega-6 i antioksidansima na gubitak kose. U nasumičnoj, komparativnoj studiji, učestvovalo je 120 zdravih žena sa problemom gubitka kose. Cilj studije bila je promena gustine kose, a sekundarni cilj uključivao je promene u aktivnom procentu folikula dlake i raspodeli prečnika rasta kose.

Nakon šest meseci lečenja, procena je pokazala veliko poboljšanje u grupi koja je koristila suplemente. Rast kose povećao se u odnosu na kontrolnu grupu, a 89,9 procenata učesnika je prijavilo smanjenje gubitka kose, kao i poboljšanje u prečniku (86 procenata) i gustini kose (87 procenata).

Jedite omega-3 namirnice poput lososa, skuše, tunjevine, bele ribe, sardine, žumanca, oraha da biste regulisali upalu i izbalansirali horomone. Ako ne jedete dovoljno omega-3 hrane, uzmite jednu do dve kapsule ili jednu kašiku dodatka ribljeg ulja da pomognete smanjenju upale koja izaziva poremećaje sa kosom.

Ako već uzimate lekove za razređivanje krvi, uključujući aspirin, obratite se svom lekaru pre upotrebe ribljeg ulja jer može povećati krvarenje.

 1. Cink

Oralna jedinjenja cinka decenijama se koriste za lečenje poremećaja kao što su telogen efluvijum i alopecija areata poznata pod nazivom pečatna ćelavost, jer cink koristi zdravlju folikule kose. Cink je esencijalni kofaktor mnogih enzima i uključen je u važne funkcionalne aktivnosti u folikuli dlake.

Cink je takođe moćan inhibitor regresije folikula dlake i ubrzava oporavak folikula. Studije sugerišu da neki pacijenti sa alopecijom areatom imaju manjak cinka, a oralna terapija cinkovim sulfatom služi kao efikasan tretman.

U studiji iz 2013. godine, istraživači su procenili ulogu cinka u svakoj od četiri vrste gubitka kose, uključujući alopeciju areata, gubitak kose muškog uzorka, gubitak kose ženskog uzorka i telogenski izliv. Kod svih pacijenata sa gubitkom kose srednja vrednost cinka u serumu bila je značajno niža od kontrolne grupe. Analiza svake grupe pokazala je da su sve grupe gubitka kose imale statistički nižu koncentraciju cinka, posebno alopecija areata grupa. Podaci su doveli do hipoteze da poremećaji metabolizma cinka igraju ključnu ulogu u gubitku kose.

Studija iz 2009. objavljena u časopisu Anali Dermatologije procenila je terapeutske efekte oralne nadogradnje cinka tokom 12 nedelja kod 15 pacijenata sa alopecijom areatom koji su imali nizak nivo cinka u serumu. Oralni dodatak cinkovog glukonata (50 miligrama) dat je pacijentima sa alopecijom areatom bez ikakvog drugog lečenja. Nivo cinka u serumu meren je pre i posle suplementacije cinka, a zatim je korišćena četvorostepena skala rasta kose za procenu terapijskog efekta.

Nakon terapije, nivo cinka u serumu značajno se povećao, a pozitivni terapeutski efekti primećeni su za devet od 15 pacijenata (66,7 procenata). Istraživači su zaključili da suplementaciju cinka treba davati pacijentima sa alopecijom areatom koji imaju nizak nivo cinka u serumu, pa bi to čak moglo postati pomoćna terapija za pacijente koji nisu doživeli rezultate kada koriste tradicionalne terapijske metode, zbog čega je cink jedan od najvažnijih vitamina za rast kose.

 1. B-kompleksni vitamin (biotin i B5)

Biotin i pantotenska kiselina (vitamin B5) korišćeni su kao alternativni tretmani za gubitak kose. Biotin koristi vašoj kosi obnovom skalpa koji je oštećen od prekomernog šamponiranja, izlaganja suncu, sušenja i peglanja. Vitamin B5 podržava nadbubrežne žlezde, što pomaže u stimulaciji rasta kose.

Studija iz 2011. objavljena u britanskom žurnalu o dermatologiji ispitala je sposobnost kombinacije koja se ostavlja na vlasištu i uključuje pantenol, alkoholni analog pantotenske kiseline, da utiče na prečnik i ponašanje pojedinih terminalnih vlakana kose vlasišta. Tretman je značajno povećao prečnik pojedinih, postojećih vlakana vlasišta. Takođe je zadebljao vlakna kose i povećao gipkost, pružajući vlasi bolju sposobnost da izdrže silu bez lomljenja.

Glavni znak nedostatka biotina je gubitak kose. Manjak može biti uzrokovan pušenjem, oslabljenom funkcijom jetre ili čak trudnoćom. Istraživanja sugerišu da značajan broj žena razvija nedostatak biotina tokom normalne trudnoće, jer brzo deljivim ćelijama ploda u razvoju je potreban biotin za sintezu esencijalnih karboksilaza i biotoninaciju histona. Istraživači zaključuju da značajne izmene u markerima metabolizma biotina tokom trudnoće i dojenja sugerišu da unos biotina premašuje trenutne preporuke da bi se ispunili zahtevi ovih reproduktivnih stanja.

Da biste zaustavili gubitak kose i povećali jačinu kose, uzimajte jednu vitaminsku tabletu s B kompleksom dnevno ili odvojeno uzimajte biotin i vitamin B5. Konzumiranje namirnica sa biotinom i vitaminom B5, poput jaja, govedine, piletine, avokada, mahunarki, orašastih plodova i krompira takođe vam pomaže da izbegnete nedostatak i olakšate rast kose.

 1. Vitamin C

Eksperimentalni dokazi govore da oksidativni stres igra glavnu ulogu u procesu starenja. Reaktivne vrste kiseonika ili slobodni radikali su visoko reaktivni molekuli koji mogu direktno oštetiti ćelijske strukturne membrane, lipide, proteine i DNK.

S godinama se povećava proizvodnja slobodnih radikala, a količina antioksidativnih enzima koji brane telo smanjuje se, što dovodi do oštećenja ćelijskih struktura i starenja kose. Radeći kao antioksidans, vitamin C bori se protiv oksidativnog stresa koji utiče na sedenje kose i njenog gubitka.

Da biste se borili protiv oštećenja slobodnih radikala i zaštitili kosu od starenja, konzumirajte hranu bogatu vitaminom C poput narandže, crvene paprike, kelja, prokelja, brokolija, jagoda, grejpa i kivija. Ako vam je potrebna suplementacija, uzmite 500–1000 miligrama vitamina C dva puta dnevno kao antioksidans.

 1. Gvožđe

Nekoliko studija ispitalo je odnos između nedostatka gvožđa i gubitka kose, a neke sugerišu da nedostatak gvožđa može biti povezan sa alopecijom areatom, androgenetskom alopecijom, telogenim izlivom i difuznim gubitkom kose.

Istraživači sa Teheranskog univerziteta medicinskih nauka u Iranu proučavali su odnos između statusa tela gvožđa i različitih vrsta gubitka kose. Oni su sproveli analitičku studiju kontrole slučaja kako bi procenili da li je difuzni gubitak kose od telogena kod žena u dobi od 15 do 45 godina povezan sa nedostatkom gvožđa – 30 žena sa dokumentovanim gubitkom telogena u poređenju sa 30 žena bez gubitka kose.

Istraživači su otkrili da je od devet pacijenata sa anemijom, nedostatkom gvožđa njih osam imalo gubitak kose. Srednji nivo feritina (proteina u telu koji se vezuje za gvožđe) bio je statistički značajno niži kod pacijenata sa difuznim telogenim gubitkom kose nego kod ispitanika bez gubitka kose. Studija sugeriše da su žene sa nedostatkom gvožđa izložene većem riziku od gubitka kose, a nivo feritina u serumu ispod ili jednak 30 miligrama / mililitara snažno je povezan sa gubitkom telogena.

Da biste podstakli rast kose, svakodnevno dodajte ishrani hranu bogatu gvožđem. Jedite dosta spanaća, blitve, zelja, žumanca, goveđeg bifteka, mornarskog pasulja i crnog graška. Zbog nedostatka gvožđa može doći do gubitka kose, osigurajte da svakodnevno dobijate preporučenu količinu jedući puno hrane bogate gvožđem i uzimajući dnevni multivitamin.

Međutim, budite oprezni kod prekomernog dodavanja gvožđa. Može izazvati preopterećenje gvožđem i treba ga izbegavati. Pacijenti koji ne reaguju na dodanu terapiju gvožđa trebali bi da prođu dodatna ispitivanja kako bi se utvrdili drugi uzroci nedostatka gvožđa i gubitaka kose.

 1. Vitamin D

Folikule dlaka su vrlo osetljive na hormone, a vitamin D je hormon koji igra važnu ulogu u homeostazi kalcijuma, imunološkoj regulaciji i diferencijaciji rasta ćelija. U naučnom svetu je poznato da se alopecija areata najčešće pronalazi kod pacijenata sa nedostatkom vitamina D, rahitom rezistentnim na vitamin D ili mutacijom receptora vitamina D. Istraživanja sugerišu da su nedovoljni nivoi vitamina D bili umešani u razne autoimune bolesti, uključujući alopeciju areatu.

Direktno izlaganje suncu je najbolji način apsorpcije vitamina D, plus što možete detoksirati svoje telo suncem. Sedite na suncu otprilike 10–15 minuta da biste apsorbovali oko 10 000 jedinica prirodnog vitamina D. Lokalna primena vitamina D takođe bi mogla da igra ulogu u obnovi disfunkcije dlačnog ciklusa kod pacijenata sa alopecijom areatom. Da biste povećali nivo vitamina D iz izvora hrane, jedite hranu bogatu vitaminom D poput šargarepe, skuše, jegulje, lososa, bele ribe, sabljarke, gljive maitake i gljive portabella.

Bilje i hrana za rast kose

Iako nisu vitamini za rast kose, dva druga proizvoda mogu pomoći poboljšanju rasta kose. Esencijalno ulje ruzmarina koje se lokalno koristi može prirodno ojačati kosu, kao i sok i gel aloe vere. Koristite ih zajedno sa gore navedenim vitaminima za rast kose i sigurno ćete videti puniju, jaču kosu.

Esencijalno ulje ruzmarina

Kada se nanosi na vlasište, veruje se da ulje ruzmarina povećava ćelijski metabolizam koji stimuliše rast kose. Studija iz 2013. godine sprovedena na Univerzitetu Kinki u Japanu otkrila je da ekstrakt lista ruzmarina poboljšava rast kose kod miševa koji su doživeli prekid ponovnog rasta kose indukovan tretmanom testosteronom.

Studija na ljudima sprovedena 2015. istraživala je kliničku efikasnost ruzmarinovog ulja u lečenju androgenetske alopecije. Pacijenti sa androgenetskom alopecijom lečeni su šest meseci ili ruzmarinovim uljem ili minoksidilom (2 procenta), koji su služili kao kontrolna grupa. Minoksidil je lek koji se koristi za podsticanje rasta kose i usporavanje ćelavosti.

Nakon šest meseci lečenja, obe grupe su doživele značajno povećanje broja dlaka. Svrab vlasišta, međutim, bio je češći u grupi minoksidila. Studija dokazuje da je ulje ruzmarina jednako efikasno kao i lekovi za rast kose, sa manje nuspojava, poput svraba vlasišta.

Isprobajte ovo: ruzmarin, čedrovo drvo i sigurno sredstvo za zgušnjavanje kose da biste preokrenuli znakove gubitka kose.

Sweden bitter oglas 900px

Sok i gel gela Aloe Vere

Aloe vera ima hranljiva svojstva i tonu vitamina i minerala koji pomažu u održavanju vaše kose jakom i zdravom. Prednosti aloe vere poznate su vekovima jer aloe vera sadrži zdravlje, lepotu, lekovita i nežna svojstva za kožu. Umiruje i regeneriše vlasište, pružajući idealno okruženje za rast kose.

Možete naneti gel aloe vere direktno na vlasište ili ga dodati nežnom i prirodnom šamponu. Da biste uzimali aloe veru interno, pijte oko pola šolje soka aloe vere dva puta dnevno. Lekovita svojstva jačaju vaše dermatološko zdravlje.

Studija iz 2012. otkrila je da gel aloe vere smanjuje upalu i ima zapažene efekte zarastanja rana kada se upotrebljava na pacovima nakon hirurškog rezanja. Ne samo da je aloe vera pospešila brzo zatvaranje rana, već je i pospešila rast kose pri vidljivom urezu.

Takođe je objavljeno da aloe vera ima zaštitni efekat protiv oštećenja kože zračenjem koji dovodi do gubitka kose. Nakon davanja aloe vere gela, u koži se stvara antioksidativni protein zvan metalotionein koji uklanja slobodne radikale i sprečava suzbijanje izazvano UV zračenjem.

Zbog antibakterijskih i antigljivičnih svojstava aloe vere, ona takođe pomaže u uklanjanju peruti – pogodno za ljude koji žele puniju kosu i žele da se reše peruti – a enzimi gela mogu da očiste vlasište mrtvih ćelija i podstaknu obnavljanje tkivo kože oko folikula dlake.

Šta zaustavlja rast kose?

Psihološki uticaj gubitka kose rezultira štetnim promenama u samopoštovanju. Takođe pogađa i veliki broj ljudi jer je 50 procenata muškaraca pogođeno genetskim gubitkom kose do 50. godine.

Kod  žena, glavni uzrok gubitka kose pre 50. godine života je nutritivnost, a pogođeno je 30 posto. Čini se da je glavni uzrok gubitka kose kod žena iscrpljeno skladište gvožđa, ali ispravke ovih neravnoteža mogu zaustaviti prekomerno opadanje kose u roku od nekoliko meseci.

Faktori koji inhibiraju rast kose uključuju:

 • Loša ishrana
 • Hormonske promene
 • Porodična istorija
 • Lekovi
 • Radioterapija
 • Trudnoća
 • Poremećaji štitne žlezde
 • Anemija
 • Autoimune bolesti
 • Sindrom policističnih jajnika
 • Stanje kože (poput psorijaze i seboroičnog dermatitisa)
 • Stres
 • Dramatično mršavljenje
 • Fizička trauma

Zaključak:

 • Glavni doprinos gubitku kose je loša ishrana, što rezultira nedostatkom vitamina.
 • Studije pokazuju da su žene sa nedostatkom gvožđa izložene većem riziku od gubitka kose, a nivo feritina u serumu ispod ili jednak 30 miligrama / mililitara snažno je povezan sa gubitkom telogena.
 • Nizak nivo cinka u serumu takođe je povezan sa slučajevima alopecije areata.
 • Ulja bogata različitim vrstama masnih kiselina intenzivno su korišćena i u istraživanjima na životinjama i na ljudima za procenu uticaja na zdravlje kože i kose, dok postoje snažni dokazi koji podržavaju određene vitamine za rast kose.
 • Oštećenja slobodnih radikala mogu izazvati starenje kose, a vitamin C može pomoći u zaštiti vlasišta i folikula od ovog glavnog inhibitora rasta kose.
 • Biotin i pantotenska kiselina (vitamin B5) korišćeni su kao alternativni tretmani za gubitak kose. Biotin obnavlja ljuske kose, a vitamin B5 podržava nadbubrežne žlezde.
 • Istraživanja sugerišu da su nedovoljni nivoi vitamina D bili umešani u razne autoimune bolesti, uključujući alopeciju areata.

Izvor: Prirodanadar.rs