„KORENJE DRVEĆA“

Pored seoske staze u blizini Pariza otkrivena je tačna lokacija na kojoj je holandski majstor Vinsent van Gog naslikao svoje poslednje delo.

 

Veliki slikar preminuo je 29. jula 1890. godine. Datum je obeležen u Francuskoj, u mestu Over-sir-Oaz, gde je preminuo. Međutim, sada je otkriveno mesto gde je on pred samoubistvo naslikao svoje poslednje delo.

poslednje delo

Holandski istraživač Vuter van der Ven shvatio je da se pejzaž prikazan na poslednjem delu problematičnog umetnika Korenje drveća vidi na izbledeloj razglednici s likom muškarca koji stoji pored bicikla u poslednjoj ulici sela Over-sir-Oaz, 35 kilometara severno od Pariza.

Van Gog je proveo poslednje nedelje svog života u selu, i tamo je dovršio desetine slika. Od pomoći je što razglednica sadrži i ime ulice, prenosi AP.

Otkriće Van der Vena, naučnog direktora Instituta „Van Gog“ u Francuskoj, pruža novi uvid u poslednje časove umetnikovog života. To znači da istoričari umetnosti sada mogu videti da je slika verovatno završena krajem popodneva, što znači da je Van Gog veći deo dana proveo koncentrišući se na nju.

„Bilo je dosta nagađanja o njegovom stanju duha, ali jedna stvar koja je vrlo jasna je da je proveo više vremena radeći na ovoj slici to popodne. Znamo to po tome kako svetlost pada“, rekla je direktorka muzeja Emili Gordenker.

„Znači, zaista je radio do samog kraja“, dodala je.

Slika je izložena u Amsterdamskom muzeju. Gordenker je rekla da se delo smatra „pretečom apstrakcije“. Prema verziji muzeja o Van Gogovom životu, umetnik je nakon rada na Korenju drveta, kasnije tokom dana ušao u obližnje polje pšenice i pucao sebi u grudi iz pištolja.

Umro je dva dana kasnije, 29. jula 1890. godine, imao je 37 godina.

Dvojica američkih autora izrazila su 2011. godine, sumnju u tu teoriju, sugerišući da su umetnika ustrelila dva tinejdžera.

Prema Van der Venovim rečima, iako je njegovo otkriće važno istoričarima umetnosti jer pruža uvid u Van Gogov poslednji radni dan, turistima to daje i dodatni razlog da posete Over-sir-oaz.

Francusko selo već privlači desetine hiljada posetilaca svake godine zbog svojih veza sa Van Gogom, koji je tamo proveo poslednje nedelje i sahranjen je na seoskom groblju, zajedno sa svojim bratom Teom.