PRIPREMA SOKA OD MALINE

Sitno crveno voće koje svi volimo je odličnog ukusa, ali ni sok od maline nije nešto što ovoj voćki umanjuje na ukusu. Naprotiv, tekstura maline još se bolje oseća u soku od nje.

 

Kada napravite sok od maline verovatno ćete ovo slasno crveno voće zavoleti još više! Donosimo vam tri različita recepta za njegovo pravljenje.

sok od maline

Postoji mnogo načina da se pripremi ovaj sok – može se praviti sa šećerom ili bez njega, ali i bez kuvanja. Tako jednostavno, a tako hranljivo i zdravo.

Podelićemo sa vama ovu slatku tajnu i otkrićemo vam kako se pravi svaki od ovih sokova.

Za recept, koji je svima nama poznat iz detinjstva, malo izmenjen, biće nam potrebno:

2 kilograma maline
1 kilogram šećera
2 kesice limuntusa

Korak 1: Odaberite zdrave i čiste maline. Operite ih pod mlazom vode i sipajte u šerpu. Dodajte šećer i limuntus, pa dobro promešajte. Ostavite ih na hladnom i suvom mestu naredna 24 časa.

Korak 2: Nakon ovog vremena stavite šerpu na ringlu i okrenite na srednji položaj. Držite na ringli dok ne proključa. Kada vidite da je proključalo, skinite sa ringle i odložite na stranu.

Korak 3: Uzmite smesu i ispasirajte je štapnim mikserom ili pasirkom u šerpu u kojoj će posle pasiranja ostati samo čisti sok od maline.

Korak 4: Ovaj sok ponovo vratite na ringlu i držite na umerenoj temperaturi sve dok ne proključa. Kada bude proključao, na vrhu samog soka počeće da se pojavljuje pena i to je znak da skinete šerpu sa ringle.

Korak 5: Ovaj sok sada sipajte u staklene flaše, dobro zatvorite i odložite ga na suvo i hladno mesto.

Podelite sa najmilijima ovaj sok i uživajte u isprobanoj recepturi naših baka.

Recept za sok od maline bez kuvanja

Potrebni sastojci:
2 kilograma malina
2 limuna
2 litra vode
1,4 kilograma šećera

Korak 1: Pripremite maline. Nakon odabira, uzmite ih i operite pod mlazom vode da se dobro prečiste.

Korak 2: Napravite sok od limuna i vode. Maline sipajte u šerpu i dobro promešajte sa ovim sokom kako bi se ravnomerno rasporedili sok i voćni sadržaj. Nakon mešanja, ostavite na suvo i hladno mesto da odstoji minimum osam sati, a naravno taj period može biti i duži.

Korak 3: Posle izvesnog vremena maline procedite kroz gazu koja mora biti što gušće strukture. Maline možete i pasirati sve dok iz njih ne iscedite sav mogući sok.

Korak 4: U dobijeni sok od maline sipajte šećer, pa mešajte nekoliko minuta da se šećer otopi i ravnomerno rasporedi. Ostavite na tamnom i hladnom mestu neko vreme, povremeno mešajte i videćete da šećer počinje sve više da se otapa. Tek kada je sav šećer otopljen, a sok gust, napravili ste domaći sok od maline.

Korak 5: Sipajte sok u staklene flaše, dobro ga zatvorite i odložite na suvo i hladno mesto.

Recept za sok od maline bez šećera

Potrebni sastojci:
2 kilograma malina
2 limuna
1litar vode

Korak 1: Izaberite sveže i zdrave maline, a kako se ovaj sok put pravi bez šećera, poželjno je da maline budu zrelije, jer su takve maline i sladje u odnosu na ostale. Maline operite pod vodom i sačekajte da se iscede. Sipajte ih u šerpu.

Korak 2: Napravite sok od limuna i vode i dodajte u šerpu sa malinama, pa mešajte dok se ravnomerno ne rasporedi i ostavite da odstoji najmanje 8 sati.

Korak 3: Nakon isteka ovog vremenaa stavite ovu smesu na ringlu na srednju jačinu, držite je na ringli dok ne proključa i dok se ne pojavi pena, pa skinite sa šporeta.

Korak 4: Procedite i ispasirajte maline kroz deblju i gušću gazu u jednu šerpu i tako ćete dobiti čisti sok od maline.

Korak 5: Ovako dobijen sok sipajte u staklene flaše, ali potrudite se da ih dobro zatvorite, pa ih odložite na suvo i hladno mesto.

Za koji god način pravljenja soka od maline da se odlučite, nećete pogrešiti. Sok od maline je odlično osvežavajuće piće, koje osim rashlađivanja ima i brojne zdravstvene koristi.

Živeli!