TUNA NA ROŠTILJU SA ŠALŠOM OD POMIDORA

Istarski specijaliteti su blago hrvatske kuhinje, pa istu sudbinu deli i tuna na roštilju sa tradicionalnom šalšom od pomidora. Ovaj umak koji ide uz tunjevinu je specijalni sos od paradajza, karakterističan za čitavo hrvatsko primorje.

tuna na roštilju

Sastojci:

500 grama tune
1 kilogram paradajza
peršun
1 glavica crnog luka
1 kašika šećera
4 češnja belog luka
10-ak listova ruzmarina
3-4 lovorova lista
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U veći sud krupno izrendamo paradajze. Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Alatkom izgnječimo 3 češnja belog luka i dodamo u tiganj. Listove ruzmarina sitno isečemo i dodamo u tiganj. Dodamo šećer, izrendan paradajz, lovorove listove, posolimo, promešamo i poklopimo tiganj.

Parčad tune posolimo, pobiberimo i pržimo u gril tiganju u koji smo sipali malo maslinovog ulja. Preostali češanj belog luka sitno isečemo istavimo da se prži u šerpi sa zagrejanim maslinovim uljem.

Peršun sitno isečemo i dodamo u tiganj sa paradajzom. Kada sos od paradajza dobije potrebnu gustinu, tiganj sklonimo sa šporeta. Kada se parčad tune ispeče sa obe strane, sklonimo tiganj sa šporeta. Serviramo tunu na činiju tako što na jedan kraj stavimo nju, a na drugi sos od paradajza (šalšu od pomidora), iako je dozvoljeno i sosom preliti tunu.

Dekorišemo krugovima limuna ili pomorandže i listovima ruzmarina. Parčiće tune možemo dodatno poprskati maslinovim uljem.

Prijatno!