KOPNO POD VODOM

Na najnovijim interaktivnim kartama pokazan je prostrani kontinent Zelandija kako dosad nikada nije viđen. Prikazane su sve njegove geografske posebnosti i tektonski profil kopnene mase koja je sada najvećim delom pod Tihim okeanom.

 

Da postoji Zelandija naučnici znaju već decenijama, ali je tek proteklih nekoliko godina priznata kao najmlađi i najmanji kontinent.

zelandija

Ukupna površina Zelandije iznosi 4,9 miliona kvadratnih kilometara, a naučnici iz organizacije „GNS Science“ su posle višegodišnjeg mukotrpnog rada uspeli da naprave veoma detaljnu kartu koja prikazuje batimetriju (oblik okeanskog dna), kao i tektonske odlike i poreklo kontinenta.

U jednom trenutku tokom formiranja kopnenih površina na Zemlji, Zelandija se nalazila iznad površine i protezala se od Nove Kaledonije i istočne obale Australije na severu i zapadu do Čatamskih ostrva na istoku i jugu.

Postepeno tokom miliona godina, Zelandija je tonula, a taj se proces okončao pre oko 23 miliona godina i danas je 94 posto kontinenta pod vodom.

Pre 150 miliona godina ogromni superkontinent Gondvana počeo je da se deli na manje celine, a proces se završio pre oko 50 miliona godina, čime su stvorene Južna Amerika, Afrika, Antarktik, Australija, Zelandija, kao i Madagaskar, Indija i Arabija.

Zelandija se od Gondvane odvojila pre oko 100 miliona godina, ali je s vremenom porastom nivoa mora i njenim sleganjem najvećim delom ostala pod vodom.

Izvor: Dnevno.hr