NAJAVA ZIME

U poznu jesen vrijeme je prevrtljivo pa se svakog časa mogla očekivati promjena i da jata ovih ptica veoma brzo mogu dočekati drugačiji, znatno nepovoljniji uslovi.

 

Ptice selice su ili već bile krenule ili stigle u toplije krajeve. Po malo čudno, ali treći, poslednji talas ždralova prema jugu je kasnio. Nešto ih je omelo. Teško je povjerovati da ih je uglavnom nepogrešivi instinkt ovaj put prevario ili višednevno, lijepo novembarsko vrijeme uljuljkalo.

najava zime

Vedrina je još uvijek trajala. Pernati ptičiji karavan se uz uobičajenu graju vinuo prema nebeskom plavetnilu. Danima su jata ždralova grabila naprijed praćena bezbrojnim zadivljenim pogledima. Disciplinovano, kao pod konac postrojeni i rašireni na horizontu poput džinovske riblje kosti kao da su težili da dotaknu nebo.

Dnevnog predaha gotovo da nije ni bilo. U poznu jesen vrijeme je prevrtljivo pa se svakog časa mogla očekivati promjena i da jata ovih ptica veoma brzo mogu dočekati drugačiji, znatno nepovoljniji uslovi. Planina Lisina kao da je vrebala iz zasjede. Još od popodneva prema njoj su se valjali, ogromni, steoni, tmasti oblaci praćeni povremenim udarima vjetra nalik stenjanju. Planina i okolna brda već su mirisali na kišu koja se prolila dok se prikradao sumrak. Počeo je da duva mnogo jači i hladan vjetar usmjeravajući pljusak prema naseljenom mjestu. Kiša se miješala sa snježnim pahuljama i ledila na tlu.

Za tili čas se smračilo da se ni prst pred okom nije vidio pa su jata ptica kao u bezdan upadala u snažnu oluju. Prizemljenje je bilo bolno. Orugla ih je još jednom zbunila. Tumarajući tamo ovamo neki ždralovi su nalijetali na dalekovodne žice i nakon strujnog udara beživotno se strovaljivali na zemlju. Oni srećniji obezglavljeno su, kao pijani bauljali vrteći se u krug.

Mrkonjićkom dolinom se cijelu noć razlijegao lelek ptica. Njihovi drhtaji potrajaše do zore.

Novo jutro osvanu opet vedro. Prije nego što su se iza Orugle pojavili prvi sunčevi zraci, ždralovi krenuše dalje ne čekajući brzo topljenje snježne pokorice, ostavljajući poruku mještanima da za koji dan mogu očekivati jače padavine i veći snježni pokrivač.