ZDRAVIJE VARIJANTE MLEKA

Potrošači širom planete postaju svesniji da je na tržištu sve veći izbor namirnica, što je podstaknuto uvođenjem raznih zamena za mleko i drugih vrsta proizvoda životinjskog porekla.

 

U jednom od svojih nedavnih tekstova na društvenim mrežama, Džejslin London, dijetetičarka i direktorka instituta „Dobro domaćinstvo“, podelila je neke od najzdravijih zamena za mleko za sve one koji vole hranu biljnog porekla.

zamena za mleko

Pre nego što odete u kupovinu mlečnih proizvoda na biljnoj bazi, nutricionistkinja London ističe neke važne stvari. Na primer, u zavisnosti od brenda, zamene za mleko na biljnoj osnovi mogu biti izvor prekomernog šećera, pa je savet da proveravate deklarativne etikete na proizvodima.

Zamene za mleko na biljnoj osnovi se takođe razlikuju jedna od druge i u pogledu njihovog nutritivnog profila. Nekim ljudima, kojima je na primer potrebno više proteina, trebaće možda oni proizvodi koji nude više proteina, poput mleka napravljenog od pasulja. Ostali kojima je potreban kalcijum trebalo bi da traže proizvod koji sadrži više kalcijuma i tome slično.

„Takođe je dobra ideja potražiti mlečni proizvod koji sadrži mešavine esencijalnih hranljivih materija, uključujući omega 3 masne kiseline i antioksidante“, kaže Londonova.

Osim toga, kako dodaje nutricionistkinja, većina biljnih zamena za mleko često je skuplja od cene običnog mleka, tako da je važno odabrati najhranljivije i najkorisnije.

Zamene za mleko na bazi biljaka imaju niz zdravstvenih koristi – od jačih kostiju do boljeg zdravlja srca. Zato je savet da pređete na ove zdravije varijante kako biste iskoristili sve njihove prednosti.

Može se izdvojiti najmanje 11 zdravih biljnih zamena za mleko koje postoje na tržištu.

1) Grašak

Mleko od graška napravljeno je od izolata ove biljke i prirodnih emulgatora poput alginog ulja i guar gume. Ima kremastiju teksturu od običnog mleka i nudi značajniju količinu omega 3. Zahvaljujući ovim hranjivim sastojcima, mleko od graška pomaže u podršci zdravlju srca i jačanju imunološke funkcije organizma, tvrdi Londonova.

2) Kokos

Kokosovo mleko je popularniji izbor mlečne zamene u tropskim zemljama. Njegov glavni sastojak je drobljeno srce kokosa. Poput ulja i maslaca, kokosovo mleko ima veći sadržaj masti u odnosu na druge zamene mleka na biljnoj bazi, ali nema mesta za brigu. Ove masti pomažu u održavanju osećaja sitosti tokom dužeg perioda.

3) Ovas

Napravljeno od ovsa bez glutena i dodatih vlakana, mleko od ove žitarice može da se koristi kao pojedinačni napitak ili kao kremasti dodatak kafi, čaju ili domaćim smutijima.

4) Badem

Komercijalno bademovo mleko obično sadrži dodatni šećer, upozorava dijetetičarka London. Pravo bademovo mleko treba da sadrži niz zdravih hranljivih materija, uključujući proteine, vlakna, kalcijum i kalijum. Zato ga napravite sami kod kuće!

5) Kikiriki

Mleko od kikirikija je jedan od najbogatijih izvora proteina iz svih biljnih namirnica koje se koriste za izradu zamena za mleko. Kikirikijevo mleko je takođe među najodrživijima za proizvodnju, jer kikiriki zahteva manje navodnjavanje zemljišta.

6) Lan

Laneno mleko napravljeno od lanenog ulja i proteina graška poseduje značajnu količinu alfalinolenske kiseline, organskog jedinjenja koje pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

7) Konoplja

Konopljino mleko sadrži velike količine magnezijuma, kalcijuma i omega 3 masnih kiselina. Ovi hranljivi sastojci zajedno ga čine jednim od najzdravijih biljnih mlečnih zamena koja je korisna za zdravlje srca i kostiju.

8) Pirinač

Pirinčano mleko je odličan izbor za osobe alergične na orašaste plodove i mahunarke. To je takođe jedna od najlakših zamena za mleko koju možete napraviti kod kuće. Samo natopite pirinač u vrućoj vodi nekoliko sati, a zatim tu smesu izblendajte.

9) Orah

Orasi su jedan od retkih biljnih izvora alfa-linolenske kiseline. Ovi orasi su takođe opterećeni kalorijama, tako da je najbolje konzumirati orahovo mleko ujutro.

10) Indijski orah

Mleko od indijskog oraha odlično je za jačanje imuniteta, jer je puno esencijalnih mikronutrijenata, kao što su cink, bakar i magnezijum. Poput mleka od badema i oraha, mleko od indijskog oraha je izvor kalcijuma i omega 3 masnih kiselina.

11) Soja

Mleko napravljeno od organske soje, a ne genetski modifikovane, ima oko 80 kalorija i osam grama biljnih proteina po čaši. Osim toga, ono sadrži znatnu količinu vlakana koji su veoma važni za bolju probavu.