JEDAN OD 10 IZ CELOG SVETA

Novopazarac Adem Mehmedović ukoliko uspe da prikupi novac za školarinu biće peti srpski student na čuvenom Univerzitetu Berkli u SAD.

 

Mladi novopazarski pijanista Adem Mehmedović primljen je među 10 najboljih muzičara u svetu na master program „Muzika u savremenom performansu“, na čuvenom Berkli univerzitetu u Bostonu. Trebalo bi da u septembru nastavi usavršavanje na tom prestižnom fakultetu ukoliko uspe da prikupi finansijska sredstva za školarinu koja iznosi 48.000 dolara.

adem mehmedović

Vanserijski talenat – tako muzički kritičari ocenjuju Adema Mehmedovića. Kao takav primljen je i na Berkli, a od dve specijalne stipendije koje dodeljuje koledž za izuzetno talentovane studente, jedna je pripala njemu.

„Poslao sam im svoje radove, projekte. To su zapravo sevdalinke u kojima sviram klasičnu muziku i džez muziku. Na taj način i kroz intervjue s njima i ostale neke radove koje sam producirao, zaintrigirao sam ih jer im je bila vrlo interesantna ideja što je moj glavni cilj da spojim dve kulture orijentalne melodije i nepravilene ritmove sa istoka da spojim sa modernim žanrovima zapada“, objašnjava Adem Mehmedović, pijanista iz Novog Pazara.

Mehmedović je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a sa 22 godine postao je najmlađi asistent u istoriji tog fakulteta.

Od pozajmljenih instrumenata do Mocarteuma

Školovao se i na čuvenom Mocarteumu u Salcburgu. Do januara ove godine bio je na specijalizaciji u Kini, odakle ga je virus korona vratio u Srbiju.

Upis na Berkli njegov je najveći uspeh, ali i briga zbog skupe školarine čiju prvu ratu ne može da pokrije ni stipendija od 12.000 dolara.

U VIDEU SU INFORMACIJE KAKO DA POMOGNETE MLADOM MUZIČARU DA OSTVARI SVOJ SAN

„Ova prva je 19.400 dolara, još druga i treća rata su po 14.000 dolara“, navodi mladi umetnik.

Svoj klavir nije imao, pa je učio da svira na pozajmljenim.

Podrška iz rodnog grada

Pre dve godine, Kulturni centar u Novom Pazaru, za Adema i drugu talentovanu decu, obezbedio je klavire.

Međutim, Adema to nije sprečilo da osvoji brojne međunarodne nagrade i svoj talenat podeli sa ljudima širom sveta.

Sve vreme uz bezrezervnu podršku roditelja i rodnog grada.

„Politika Grada Novog Pazara i dalje će biti da finansira mlade ljude, mlade talente kako u kulturi tako i u nauci. Cilj nam je jer oni su najbolji ambasadori, reprezenti našeg grada i naše zemlje“, objašnjava Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Novopazarac Adem Mehmedović ukoliko uspe da prikupi novac za školarinu biće peti srpski student na Berkliju.

Pre njega tamo su stigli pijanista Vasil Hadžimanov, Tamara Jokić, Ilija Mihajilović i gitarista Nikola Stajić.