PROVANSALSKI ŠMEK

Najčuvenija vojna jedinica na planeti, Legija stranaca, ima i veoma uspešnu vinariju u Provansi. Vojnici, osim osnovne funkcije za koju su plaćeni, umeju da naprave i dobro vino.

 

Jedina vojna jedinica na svetu koja poseduje svoje vinograde i vinariju nalazi se, naravno, u Francuskoj. Legija stranaca, verovatno najpoznatija vojna jedinica na planeti, koja danas broji 10.000 vojnika iz 120 zemalja sveta, u svom posedu ima imanje Domaine Capitaine Danjou.

legija stranaca

Vinarija radi u sklopu l’Institution des Invalides de la Légion Étrangère (IILE), organizacije osnovane radi pomoći ranjenim i osakaćenim veteranima Legije stranaca koji iz različitih razloga ne mogu da se vrate u svoje rodne zemlje.

Prelepo imanje u podnožju planina Ste-Viktoar u Provansi pripalo je Legiji stranaca pedesetih godina prošlog veka, na vrhuncu rata u Indokini, kako prenosi Dekanter. U to vreme Legiju stranaca brojalo je 36.000 ljudi, od kojih mnogi nakon ranjavanja i povratka iz Indokine nisu imali gde da odu.

– Danas među našim penzionerima ima onih koje je ranio život, ne nužno u ratu – za Dekanter govori direktor vinarije, pukovnik Žil Norman, koji kaže i da na imanju trenutno živi oko 100 legionara. Najmlađi ima 35 godina, a najstariji 93.

– Svi ovi ljudi služili su u Legiji stranaca, i svima je izdata potvrda o dobrom vladanju tokom službe. Oni su ovde jer mi verujemo u moto Legije stranaca „svoje ne ostavljaš, ni u bici ni u životu“ – govori Norman, a ovaj moto nalazi se i na etiketama svih vina koja nastaju pod brendom Legion Etrangere.

Svi veterani imaju hranu i smeštaj, kao i posao u vinariji, koja danas ne dobija nikakve subvencije države – njen profit je dovoljan da se sama održava. Veterani i upravljaju vinskom kućom: od četiri stalno zaposlene osobe u vinariji, trojica su pripadnici Legije stranaca.

U trenutku kada je imanje pripalo Legiji, obuhvatalo je 12 hektara pod vinovom lozom i 220 hektara pod pšenicom. Do danas je vinograd porastao na 40 hektara, a godišnje se ovde proizvede 200.000 boca vina. Decenijama su se, kako kaže Džejn Anson iz Dekantera, ovde pravila jaka i rustična crvena vina bez velikih pretenzija, ali su 2006. godine legionari odlučili da postanu konkurentniji na tržištu i angažovali su dva vinara iz Bordoa koji su pristupili poslu oplemenjivanja vina iz ove neobične kuće.

Rezultat ovog napora je portfolio u kome glavnu ulogu igraju tri vina – belo, roze i crveno – pod zajedničkim imenom Esprit de Corps Grande Cuvee – i koja se prodaju i brojnim turistima u poseti ovom imanju, i bivšim i sadašnjim legionarima koji su veoma odani matičnom brendu. Ovo vino pije se i u kasarnama Legije stranaca. Na taj način zatvara se neobičan krug proizvodnje i prodaje vina koji legendarnarnoj – neki bi rekli i zloglasnoj – jedinici dodaje još jedan, veoma ekscentričan i apsolutno francuski sloj.

Izvor: Vinoifino.rs