VIŠENAMENSKI KORISTAN PROIZVOD

Biljni glicerin nema mirisa i ima blag, slatkast ukus. Ovaj sastojak ima konzistenciju nalik sirupu i može se koristiti za izradu kozmetike ili određenih prehrambenih proizvoda.

 

Biljni glicerin je svestran sastojak. Može se koristiti za pravljenje domaće kozmetike, određenih prehrambenih proizvoda, čak i sveća i losiona.

biljni glicerin

Biljni glicerin, koji se naziva i glicerol, bistra je tečnost koja se obično pravi od ulja kokosa, palme ili soje.

Dodaje se i u hranu, može da se koristi za njeno zaslađivanje. Osim toga, biljni glicerin može da spreči stvaranje ledenih kristala u zamrznutoj hrani kao što je sladoled.

On se koristi i za izradu paste za zube i pomaže u sprečavanju isušivanja ili stvrdnjavanja paste u tubi. Dodaje se i u izradi sveća, dezodoransa, losiona, šminke i sapuna.

Biljni glicerin možete kupiti u pojedinim prodavnicama i apotekama, ali možete ga napraviti i kod kuće.

Da biste ga napravili, morate zagrejati biljne masti bogate trigliceridima i kombinovati ih sa jakom bazom poput natrijum hidroksida.

Ovo je recept kako biste sami napravili biljni glicerin kod kuće. Trebaće vam šerpa i termometar za hranu.

Sastojci:

1 šolja kokosovog ulja
1 šolja maslinovog ulja
1 šolja vode
1/2 šolje soli
2 kašike natrijum hidroksida (tzv. kaustična, kamena ili živa soda)

najbolja originalna Šveden biter krema - golden sweden bitter krema

Priprema:

Pomešajte kokosovo i maslinovo ulje u šerpi i promešajte ih. Smesu zagrevajte 2 minuta ili dok se kokosovo ulje sasvim ne otopi.

Ulijte vodu u staklenu posudu koja je bezbedna zbog toplote, a zatim dodajte 2 kašike žive sode. Dodajte ovu mešavinu u šerpu. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Smesu zagrevajte oko 20 minuta na oko 50 stepeni. Kada se postigne ta temperatura, smanjite na 35 stepeni i nastavite da mešate 15 minuta dok se smesa ne zgusne.

Uklonite posudu sa vatre, a zatim dodajte pola šolje soli. Dobro promešajte. Ostavite da se smesa odmori 30 minuta ili dok se sapun i glicerin ne razdvoje u različite slojeve.

Pomoću čiste kašike uklonite sloj sapuna i čuvajte ga u drugoj posudi. Prebacite glicerin u hermetički zatvorenu staklenu bocu i stavite je u frižider.

Biljni glicerin može da traje četiri nedelje, ali ako vidite zamućenu teksturu ili ako miriše, nemojte ga koristiti.

Ako nemate kokosovo i maslinovo ulje, koristite jojoba, palmino ili neko drugo biljno ulje.

Da biste napravili glicerinski sapun, izlijte smesu u kalup i zamrznite je 24 sata. Sapun sušiti na vazduhu najmanje tri nedelje da biste ga upotrebili.

Budući da je biljni glicerin napravljen nakon izlaganja sastojaka visokim temperaturama, najbolje je u toku pripreme nositi zaštitnu opremu poput maske za lice, zaštitnih naočara, pantalona i košulje sa dugim rukavima. Ako smesa dođu u dodir sa vašom golom kožom, isperite zahvaćeno područje hladnom vodom i po potrebi se obratite lekaru.