IZGON IZ NEMAČKOG DRUŠTVA

Film „Exile“ kosovskog reditelja Visara Morine prikazan je u sklopu Takmičarskog programa 26. online Sarajevo Film Festivala.

 

„Exile“ („Izgon“) donosi priču o hororu koji prolaze ljudi s Balkana pri pokušaju integracije u nemačko društvo, a već se šuška da se radi o najboljem nemačkom filmu ove godine.

exile

Nakon što je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sandensu, film „Exile“ je potom uvršten u Panorama sekciju 70. Berlinskog filmskog festivala, nakon čega je započeo svoj festivalski život, ali ne i distribuciju, s obzirom na to da su u od marta bioskopi u Nemačkoj i Austriji bili zatvoreni.

„Ili su otvoreno rasisti prema tebi ili te tretiraju kao budalu, pa te hvale za normalne stvari kao što su poznavanje jezika ili posedovanje univerzitetske diplome“, replika je koju izgovara glavni lik filma „Exile“ kosovsko-nemačkog reditelja Visara Morine.

On takođe izgovara repliku u kojoj imitira Nemce koji mu se obraćaju još skandaloznijom rečenicom: „Već godinu nisi pretukao ženu i decu, bravo!“.

To je samo jedan mali deo mobinga i netrpeljivosti prema strancima, koji proživljava glavni lik filma „Exile“.

Reditelj Visar Morina je imigrant s Kosova, u filmu progovara o različitim oblicima rasizma koji nužno nemaju veze s bojom kože, ističući kako se stranci najgore nose s tzv. latentnim rasizmom, koji nije toliko otvoren i koji pravi veći pritisak na žrtve, pa samim tim uzrokuje i veću psihološku destrukciju.

Ludilo nemačkog predgrađa

Džafer (Mišel Matičević) je nemački migrant s Kosova i hemijski inžinjer koji jednog dana u svom dvorištu pronađe mrtvog pacova privezanog za ogradu. Kako je upravo zbog fobije od pacova tražio da ga na poslu premeste iz laboratorija na mesto gde neće dolaziti u dodir sa životinjama na kojima se vrše hemijske analize, Džafer sumnja da je „šalu“ napravio neko iz instituta u kojem je zaposlen. Nakon toga događa se da ga izostave s e-mailing liste koja je bitna za poslovnu komunikaciju i svakodnevno obavljanje poslova.

Međutim, horor se komplikuje, kao i broj pacova koje mu podmeću u privatni prostor, a jedan dan će ga zateći i prizor dečjih kolica u plamenu, koja će mu neko zapaliti u dvorištu. Paralelno s mobingom na poslu, Džafer urušava odnos sa svojom suprugom Norom (Sandra Huler) i sve dublje tone u krizu identiteta.

Zanimljivo je da Džafera igra Mišel Matičevć, glumac hrvatskog porekla, kojeg se sećamo iz najskuplje evropske televizijske produkcije „Babylon Berlin“ kao vlasnika noćnog kluba „Moka Efti“. Njegove partnerke u filmu „Exile“ Sandre Huler se, pak, sećamo iz filma „Toni Erdmann“, nemačko-austrijske komedije iz 2016. godine koja je prikazana u oficijelnoj selekciji Kanskog filmskog festivala, a dobitnik je pet nagrada Evropske filmske akademije.

Izvor: B92.net