AKCIJA „NEZABORAVLJENI“

Glumac Milan Srdoč zasmejavao nas je kao simpatični prodavac lozova u „Ludim godinama“. Pamtimo ga po ulozi u „Nevenu“ i „Poletarcu“, kao violinistu u „Muzikantima“.

 

Međutim, po izgledu njegovog groba u Točiderskom groblju ne može se pretpostaviti da je tu sahranjen poznati glumac. Pokrenuta je inicijativa da se poboljša izgled mesta u kome počiva Milan Srdoč.

milan srdoč

Oronulo zemljište, betnoska ploča koja je napukla i malo trave – ovako izgleda mesto na kom je sahranjen proslavljeni srpski glumac Milan Srdoč.

Zbog očiglednih razloga, sređivanje grobnog mesta je više nego potrebno, a ovu temu i Ratka Vujovića prati duga i zanimljiva priča.

„Pre dve godine izašao je članak o ruiniranoj porodičnoj grobnici Milana Srdoča. Pošto imam firmu koja se bavi uređenjem grobnih mesta, rešio sam da pomognem i sredim tu porodičnu grobnicu. Prema podacima iz članka, otišao sam na Bežanijsko groblje, našao sam parcelu, grobno mesto. Raspitao sam se da li ima naslednika pošto je potrebna njihova saglasnost za uređenje same grobnice. Dobio sam podatak da postoji sin Milana Srdoča i otišao sam kod njega po saglasnost“, objašnjava Ratko Vujović.

Na kraju razgovora, kada je sinu pokojnika saopštio svoje namere i rekao da poštuje njegovu želju, ali da misli da njegov otac zaslužuje da mu država podigne spomenik, saznao je da razgovara sa sinom Milana Srdoča koji je radio u „Jugopetrolu“ i nije glumac.

„Šta se ispostavilo? Čovek koji je sahranjen na Bežanijskom groblju i o kome su pisale novine, zove se Milan Srdoč, ali nije glumac. Iz istog su mesta, čak su im iste godine rođenja i smrti“, naglašava Vujović.

I ranije je bilo ideja da se ovo mesto sredi, ali priča se svaki put zaustavljala jer do porodice nije moglo da se dođe.

„Da bi obnovili grob Srdoča potrebna nam je saglasnost ćerke i porodice korisnika. To je jedina kočnica za sada. Bez toga se stvarno ne može“, dodaje Vujović.

U saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika, Vujović je već sredio grobna mesta Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića i Milke Grgureve.

„Pokrenuo sam akciju ‘Nezaboravljeni’, gde uređujemo grobna mesta glumaca koji nemaju naslednike i koji nisu u Aleji zaslužnih građana ili Aleji velikana“, objašnjava preduzimljivi vlasnik preduzeća za održavanje grobnih mesta.

Čovek koji je odigrao preko 100 uloga, glumio u skoro 50 filmova, onaj koji zasmejavao decu u Nevenu zaslužuje više od ovoga, a možda je ovo način da mu se posle toliko godina bar malo odužimo, za sve emocije koje je u nama izazivao svojom glumom.

Izvor: RTS