PATOLOŠKO STANJE

Zglobovi ne bole samo zbog artritisa i reume. Do otežane pokretljivosti, bola, otoka i trnjenja može da dođe i kada nastane mrtva kost usled formiranja ciste.

 

Nakupljena tečnost obavijena membranom neretko pritiska okolni nerv, što uzrokuje i slabljenja mišića oko zahvaćenog zgloba. Ova patologija, za razliku od artiritisa i reume, češće pogađa mlade ljude između 20. i 40. godine i u pitanju je tzv. „mrtva kost“

mrtva kost

Dr Nikola Roganović, reumatolog, kaže da tačan uzrok nastanka cista nije poznat. Pretpostavlja se da nastaju usled prekomerne aktivnosti zgloba ili tetive, kao i zbog povreda, degenerativnih promena ili kao posledica razvoja artritisa.

Najutemeljenije je uverenje da do njihovog formiranja dolazi zbog rastezanja oslabljenog dela zglobne kapsule, što za posledicu ima nakupljanje sinovijalne tečnosti – kaže dr Roganović.

Najčešća je „mrtva kost“ na ručnom zglobu.

Najčešća je ganglionska cista ili higrom, u narodu poznatija kao „mrtva kost“. To je dobroćudna, loptasta ili ovalna izbočina, ispunjena tečnošću. Ove ciste se najčešće javljaju na gornjoj i donjoj strani ručnog zgloba, korenu prstiju šaka. Nekada se mogu naći u regiji stopala i skočnog zgloba, a ređe u ramenu, duž tetive bicepsa, blizu ukrštenih ligamenata kolena ili u delu lista noge.

Ciste su bezbolne i posle uklanjanja mogu opet da se jave.

– Ove ciste su obično bezbolne, pa nije potrebna nikakva terapija i u velikom broju slučajeva, cista se sama povuče, ali ponekad mogu da budu bolne ako pritiskaju neki od nerava – ističe dr Roganović.

Kada ciste trnu radi se punkcija.

Tada se mogu javiti i trnjenje, osećaj ukočenosti ili mišićna slabost. Kod simptomatskih cista se najčešće sprovodi drenaža putem punkcije ciste uz pomoć igle i šprica. Dijagnoza je obično jednostavna i često je dovoljan samo fizički pregled. Ali, da bi se isključila druga slična stanja, pre svega tumori, najbolje je da se urade ultrazvuk, rendgen, magnetna rezonanca.

Punkciju najčešće rade reumatolozi, a posle cista može ponovo da se pojavi na istom mestu i to se dešava u skoro 50 odsto slučajeva – kaže dr Roganović.

Tada može da se primeni i hirurško uklanjanje, ali ni to ne garantuje da se neće opet pojaviti.

Izvor: Novosti magazin