BOL U ZGLOBOVIMA

Artritis je bolest za koju ne postoji konvencionalni lek, međutim postoje lekovi i tretmani za bol u zglobovima koji mogu da vam pomognu.

Bol u zglobovima

Bol u zglobovima zbog artritisa - kako da ga izlečite?

Artritis je opšti termin za stanja koja izazivaju bol i upalu zglobova. Stručnjaci govore o osteoartritisu kao najčešćem obliku te bolesti. Osteoartritis nastaje kada se hrskavica između vaših zglobova ošteti i istroši. Simptomi hroničnog stanja uključuju bol, upalu, ukočenost i nemogućnost pomeranja zglobova. Reumatoidni artritis je autoimuni poremećaj koji uzrokuje oticanje zglobova u rukama i nogama.

Iako medicinski tretmani mogu pomoći, neki kućni lekovi i promene načina života takođe mogu umanjiti simptome.

Korak 1 – lekovi protiv bolova

Razmislite o uzimanju lekova protiv bolova od artritisa. Počnite s lekovima koji imaju najmanje količine nuspojava, sugerišu stručnjaci. Započnite sa lekovima bez recepta poput ibuprofena, acetaminofena i naproksen natrijuma.

Razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju jačih lekova na recept kako artritis napreduje. Dodatni lekovi koji se koriste za lečenje artritisa uključuju opioidna sredstva protiv bolova i injekcije kortikosteroida.

Uzimanje ovih lekova stavlja vas u rizik od ozbiljnih nuspojava, uključujući zavisnost od lekova i dodatno oštećenje zglobova. Pacijenti sa reumatoidnim artritisom mogu uzimati imunosupresivne lekove kao što su azatioprin ili ciklosporin. Može doći do smanjenja reakcije tela na borbu protiv bolesti.

Korak 2 – prirodne alternative

Koristite đumbir kao prirodni, alternativni tretman za zaustavljanje bola od artritisa, preporučuju stručnjaci. Pijte sveži sok od đumbira, njegov ekstrakt ili čaj za smanjenje upale kod artritisa. Masirajte ekstrakt đumbira na zglobu koji je zahvaćen artritisom kako biste umanjili bol.

Iseckajte sveži koren đumbira i lagano ga zagrevajte u vodi nekoliko minuta da napravite obloge. Ostavite đumbir da se ohladi i raširite ga na gazu ili krpu i nanesite na zahvaćene zglobove.

Tretmani toplote i hladnoće su dve različite, ali efikasne metode za smanjenje bolova od artritisa.

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

Toplotna terapija pojačava cirkulaciju i može umiriti ukočene zglobove i bolne mišiće, dok terapija hladnoćom sužava krvne sudove, što usporava cirkulaciju, smanjuje oticanje i tako smanjuje bol.

Ljudi mogu pokušati naizmeničnu terapiju toplotom i hladnoćom, ali je od suštinskog značaja pažljivo nadgledati kožu zbog oštećenja od ovih tretmana i prekinuti njihovu upotrebu ako dođe do povrede.

Korak 3 – posavetujte se sa lekarom

Pitajte svog lekara za preporuke za terapiju. Radite sa radnim i fizikalnim terapeutom kako biste naučili najbolje načine na koje da koristite zglobove bez stvaranja dodatnih bolova i pritisaka. Na primer, koristite alate za hvatanje za preuzimanje predmeta ako osećate bol u ruci.

Razgovarajte o uobičajenim svakodnevnim aktivnostima koje uzrokuju bolove u zglobovima sa svojim terapeutom kako bi se mogle istražiti nove tehnike. Razmislite o pohađanju nastave koja vas uči veštinama življenja sa artritisom.

Korak 4 – vežbajte

Vežbajte istezanje i vežbe kretanja kako biste povećali pokretljivost i smanjili bol u zglobovima. Kreirajte plan vežbanja sa svojim lekarom ili terapeutom počevši od jednostavnih vežbi istezanja i na kraju postepeno dolazeći do većih aerobnih fizičkih aktivnosti, savetuju stručnjaci.

Vežbe u vodi mogu naročito biti korisne osobama obolelim od artritisa.

Voda pruža otpor, što pomaže u povećanju intenziteta vežbanja. Istovremeno, plovnost koju voda pruža pomaže da se podrži telesna težina, oslobađajući pritisak na zglobove.

Za neprestano ublažavanje bolova, stručnjaci podržavaju trenutne preporuke za obavljanje 40–60 minuta vodenih vežbi tri puta nedeljno.

Prestanite sa vežbanjem ili smanjite aktivnost ako je bol u zglobovima jak ili ako nelagodnost traje duže od dva sata nakon seanse.

Izvor: Prirodanadar.rs