NIGDE KAO U KUTIJI OD KARTONA

Ponašanje mačaka ponekad zbunjuje čak i njihove vlasnike. Međutim, u pogledu jedne stvari svi se slažu – mačke vole kartonsku kutiju, a naučnici su pokušali da objasne zašto.

 

Najčešće ih više interesuju kutije u kojima su zapakovane njihove nove igračke od samih igračaka. Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu da se uporede s običnom kutijom od kartona. Ali, zašto mačke toliko vole kartonsku kutiju?

mačke kartonsku kutiju

Na to pitanje pokušali su da odgovore američki naučnici.

Mačke uživaju u kutijama iz više razloga. Pre svega, reč je o nečem novom što žele da istraže, kaže Mišel Delgado, doktorka znanosti i naučnica koja se bavi proučavanjem ponašanja mačaka na Veterinarskom fakultetu Dejvis Univerziteta u Kaliforniji.

Njihova urođena znatiželja navodi ih da pokušaju da dokuče svrhu nekog predmeta. Zanimljivi mirisi i šuštav zvuk zgužvanog papira još više podstiču njihovu znatiželju, kaže Delgado.

Drugi je razlog taj što je u kutiji toplo. Mačke vole da je sobna temperatura viša od one koja odgovara većini ljudi, a s obzirom na to da je karton odličan izolator, mačke se često uvlače u kartonske kutije da bi očuvale svoju telesnu toplotu.

Osećaj bezbednosti

Veterinar i vlasnik klinike za životinje Džaniper Voli u njujorškoj gradskoj četvrti Midl Vilidž, Metju Mekarti pojašnjava da kutije mačkama pružaju osećaj bezbednosti.

Mačke su i grabežljivci i plen, ali zbog ovog potonjeg mnoge su sklone samozaštiti. Kutije im nude svojevrsnu bezbednu zonu jer ih čuvaju od opasnosti koje vrebaju na otvorenim prostorima i omogućavaju lakši beg kad uoče potencijalnu pretnju, objasnio je Mekarti.

Bezbednost zatvorenog i zaštićenog prostora, u ovom slučaju kutije, kod mačaka doprinosi smanjenju stresa.

Doktor Mekarti kaže i da mačkama odgovara tekstura kartona. Ona je za njih jedan od najpogodnijih materijala za grebanje.

To im omogućava da vidljivim oznakama i svojim mirisom označe vlastitu teritoriju, da naoštre kandže, uklone zadebljane kandže i istegnu mišiće, pojasnio je dr Mekarti.

Da biste svojoj kućnoj ljubimici garantovali bezbednost u njenim aktivnostima istraživanja kartonske kutije, Delgado preporučuje uklanjanje svih materijala koji se koriste pri pakovanju, poput spajalica ili lepljive trake.

Predlaže da u kutiju stavite mekano ćebe ili peškir kako bi ona mački bila još primamljivije i ugodnije sklonište.

Mekarti ističe da je važno ne ometati mačku dok se odmara u svojoj kutiji, jer ona postaje njen bezbedan prostor.

Podizanje kutije ili njeno udaranje, taj bezbedan prostor mogu da pretvore u nešto sasvim suprotno.

Izvor: Hina