DEZINFEKCIJA TIPKI

Koliko je važno očistiti tastaturu, još je važnije pre početka čišćenja da se tastatura isključi iz računara, odnosno laptop iz struje.

 

Od kako je počela pandemija koronavirusa, sve više ljudi radi od kuće. Čak i oni koji ne koriste računare za posao, više vremena provode ispred ekrana. Zbog toga su šanse prilično dobre da vam je tastatura prljavija nego inače, a evo nekoliko saveta kako očistiti tastaturu.

očistiti tastaturu

Za početak, nekoliko stvari koje ne bi trebalo da radite. Mada velike tehnološke kompanije stalno napominju da bi trebalo da budete oprezni sa tečnostima, neke maramice za dezinfekciju možete da koristite. Međutim, logično je da nećete koristiti nikakvu tečnost koja može da dospe do malih otvora.

Čak i ako se ne bojite da će tečnost iscureti u male otvore, proizvođači laptopova upozoravaju na štetnost hemijskih sredstava ili izbeljivača, jer su preoštri za materijale. Zato, ukoliko niste oprezni, sredstvima za čišćenje lako je uništiti laptop.

Naravno, pre nego što krenete sa čišćenjem, važno je da isključite tastaturu iz računara, odnosno laptop iz struje.

Prvi korak koji se preporučuje, jeste da tastaturu okrenete naopako i istresete iz nje bilo kakav otpad ili ostatke. To možda ne izgleda lepo, ali vremenom između dugmića se zaglave brojne mrvice i ovo je najlakši i najbrži način da ih se rešite.

Za duboko čišćenje možete da koristite kompresovani vazduh, kako biste izvukli preostale mrvice. jednom kada završite s njima, vreme je da „pređete“ na bakterije.

To možete dezinfekcionim maramicama, oko kojih se čak i Apple predomislio prošle nedelje, nakon što su godinama bili protiv bilo kakvih sredstava za čišćenje. Njihova internet-stranica sad preporučuje 70 odsto izopropilne maramice. Osim toga, možete koristiti i štapiće za uši, ili vatu.

Ako su vam dostupne samo tečnosti, još uvijek postoji način na koji možete očistiti tastaturu. Microsoft preporučuje nanošenje 70 odsto alkohola na meku krpu bez končića.

Možete da koristite i mešavinu sapuna i vode na krpi, ali morate da budete biti pažljivi kako se voda ne bi zaglavila u malim prostorima.

Izvor: Index.hr