PITANJE KOJE MUČI STRUČNJAKE

Novom analizom soneta koje je napisao Vilijam Šekspir, grupa britanskih istraživača utvrdila je da je čuveni autor bio biseksualac.

 

Bard britanske i svetske književnosti Vilijam Šekspir imao je afere i sa ženama i sa muškarcima tokom 34-godišnjeg braka sa En Hatavej, pokazala je analiza njegovih dela koja će biti objavljena u vidu knjige do kraja godine, piše Indipendent, navodeći da je on bio biseksualac.

šekspir biseksualac

Profesor ser Stenli Vels i Pol Edmondson poređali su 154 Šekspirova soneta objavljnih 1609. godine hronološki kako su najverovatnije napisani.

Kada su tome dodali i sonete koji su bili u okviru dramskih tekstova, pre istraživačima su se našla 182 soneta napisana od 1578. godine pa nadalje.

Zaključili su da su pretpostavke da je Šekspir bio opsednut „Vrlim mladićem“ (Fair Youth) i zaveden od strane „Crne dame“ (Dark Lady) bile netačne i da su ti likovi korišćeni da bi bile opisane različite osobe kojih je bilo više.

„Jezik seksualnosti u nekim sonetima, gde je očigledno da su reči upućene muškoj osobi, ne ostavljaju ni tračak sumnje da je Šekspir bio biseksualan“, istakao je Edmondson.

„Još od sredine osamdesetih godina 20. veka vlada mišljenje da je Šekspir bio homosekualne orijentacije, ali da je bio oženjen i da je imao decu. Neki od soneta obraćaju se ženskoj, a neki muškoj osobi. Ako se to uzme u obzir, više odgovara termin biseksualacׅ“, objasnio je Edmondson.

Pitanje Šekspirove seksualnosti već godinama privlači brojne stručnjake.

Jedna od većih debata na ovu temu odvijala se 2014. godine kada je „dokazivano“ da je Šekspir imao homoseksualna iskustva.

Izvor: RTS