FILMSKA PRIČA O STRADANJU SRBA

Radnja filma koji režira Pol Kampf je nepromenjena u odnosu na knjigu, a okosnicu čini bogati Nemac Johan koji kreće u potragu za porodicom čoveka čije srce nosi u grudima.

 

Američki reditelj Pol Kampf i srpska produkcijska kuća „Bandur film“ još prošlog leta najavili su ekranizovanje priče o stradanju Srba u ozloglašenoj „žutoj kući“, ali je tek pre desetak dana film „Žetva“ i zvanično najavljen.

pol kampf

Filmski centar Srbije podržao ga je sa 40 miliona dinara, a komisija je pohvalila „vešto napisan scenario, niz ubedljivih scena imanentnih trileru, što će, verujemo, privući pažnju šire publike“. Kampf je i autor scenarija, nastalog na osnovu romana Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“.

U razgovoru za „Novosti“, iz Los Anđelesa poručio je da se raduje dolasku u Srbiju krajem septembra. Do tada, posvećen je istraživanju teme „žute kuće“, albanskih zločina i ilegalne trgovine organima.

– Stalno čitam i usvajam nove informacije, a one nijansiraju priču. Trenutno sam usmeren na one delove koji objašnjavaju da su međunarodne mirovne snage bile prisutne u periodu posle sukoba, ali naizgled neupućene u događaje o kojima govori naš film. Nadam se da ću dobiti bolji uvid u ono što se desilo kroz lične razgovore koje planiram da obavim po dolasku u Srbiju – kaže nam Pol Kampf.

Radnja filma je nepromenjena u odnosu na knjigu, a okosnicu čini bogati Nemac Johan, koji dolazi na Kosovo u potragu za porodicom čoveka čije srce nosi u grudima. Na ovu priču naslanja se tema „žute kuće“ i ilegalne trgovine organima. Da li je bilo negativnih komentara na vest da američki reditelj snima film o srpskim žrtvama?

– Nije bilo nikakvih pritisaka ili zahteva da promenim temu, pristup ili lokaciju. Moja namera je da ispričam priču sa poštovanjem i što je moguće autentičnije. Istovremeno, smatram da je to što se nijedan američki reditelj nije bavio ovom temom zapravo dobrodošla promena i drugačiji pogled – smatra Kampf.

A kako svojim američkim prijateljima opisuje „Žetvu“?

– Kažem im da je to film o onome na šta su neki ljudi spremni samo zbog profita, ali i o neverovatnim događajima koji su usledili. Fokusiram se na duhovno putovanje glavnog junaka Johana i na to da i u najvećoj tami postoji trag svetlosti. Takve stvari nam svima daju nadu, i to je ono što želim da pokažem u „Žetvi“.

Poznati glumci Harvi Kajtel i Maja Morgenštern prihvatili su manje uloge u „Žetvi“ i pre nego što je film zvanično najavljen. A na pitanje da li je već počeo potragu za glavnim glumcem, reditelj odgovara:

– U Holivudu razgovori sa glumcima počinju tek kada imate dokaz da je film obezbedio budžet i da će, zapravo, biti snimljen. Sada kada je „Žetva“ i zvanično najavljena počeo sam razgovore sa agentima i menadžerima glumaca koje potencijalno vidim u glavnoj ulozi. Iako imam favorite za ulogu Johana, ne mogu da govorim o imenima jer mnogo toga zavisi od dostupnosti i radnog kalendara glumaca. A i kada javno pomenete jedno ime onda je teško zainteresovati nekog drugog. Znam da ćemo imati poznata imena u velikim ulogama, a čim potpišem ugovor sa glavnim glumcima, javićemo vam da obavestite svoje čitaoce – kaže Pol Kampf.

Izvor: Novosti.rs