NIJE SE ŠALIO

Samner Redston je govorio da nikada neće imati zaostavštinu, jer planira da živi zauvek. Mediji bi to kvalifikovali kao šalu, ali sa njim se nikad nije znalo…

 

Američki medijski magnat Samner Redston, u čijem su vlasništvu medijska mreža Si-Bi-Es i multinacionalna kompanija „Vajakom“, umro je u utorak u 97. godini.

samner redston

Govorio je da nikom neće ostaviti nasledstvo jer planira da živi zauvek.

Redston je bio predsednik Upravnog odbora Si-Bi-Es-a i kompanije za mas-medije „Vajakom“ do 2016, kada se zbog narušenog zdravlja povukao sa dužnosti, dok se njegova porodica, većinski vlasnik, borila za kontrolu s vođstvom tih kompanija.

Govorio je da nikada neće imati zaostavštinu, jer planira da živi zauvek. Mediji bi to kvalifikovali kao šalu, ali sa Redstonom se nikad nije znalo, piše Blumberg.

Kompanije Si-Bi-Es i „Vajakom“ krajem 2019. postale su deo društva koje upravlja televizijskim mrežama, Em-Ti-Vi, „Komedi central“, „Nikelodeon“ i „Šoutakm“ i čuvenim filmskim studijima „Paramaunt“ i „Miramaks“, prenosi „Si biz“.

Društvo se po prihodima može meriti s najvećim američkim televizijskim i filmskim kompanijama, kao što su „Dizni“, „Tajm Varner“ i „21st senturi foks“.

Medijski magnat je rođen kao Samner Marej Rotstejn u Bostonu 1923, a prezime jevrejskog porekla promenio je 1940. u Redstoun. Diplomirao je na Harvardu i u Drugom svetskom ratu bio pripadnik obaveštajne službe američke vojske.

Godine 1954. zaposlio se u firmi koju je osnovao njegov otac, kojoj je promenio ime u „Nešenel amjuzements“ i pretvorio je u jednog od najvećih operatera u SAD, koji je pridoneo i popularizaciji multipleks bioskopa.

Pošto je 1979. nekim čudom preživeo požar, ’80-ih i ’90-ih je vodio nezaboravne bitke za preuzimanje kontrole nad filmskim studijima „Paramaunt“, a zatim i nad televizijskim mrežama „Vajakom“ (vlasnikom Em-Ti-Vija) i Si-Bi-Es.

„Vajakom“ je 2000. preuzeo Si-Bi-Es, ali su se kompanije ponovno razdvojile 2006.

Samner Redston se dvaput ženio i ima dvoje dece.