PROĐE I „LAST MINUTE“

Uvek će joj nedostajati to nezaustavljivo vreme. Panta rei. Tren do trena, utom dođe i životna smena, nadao joj se već ili je ne sluteći još.

 

„Probila sam termin. Opet, ništa novo,“ pomisli kad je postala svesna datuma u kome se obrela.

last minute

Nekako joj vreme leti i ako odmah ne uradi ono što uslovno rečeno mora, gotovo je sigurno da će omanuti u datumu, da će ga promašiti, da će joj se izvitoperiti i da na konkursu neće učestvovati zahvaljujući gomili onog drugog što joj odvuče pažnju i vreme, u međuvremenu.

Valjda ima nešto i u tome da nema takmičarskog duha pa joj je skoro svejedno hoće li se pojaviti, hoće li nešto njeno objaviti, ili se umorila od ganjanja strogo određenih datuma, redova, zadatih tema… Možda su se i drugi umorili od njenih rečenica, stihova, aforizama, kritike? Ko će ga znati!?

Ne želi da se posebno nameće baš kao što ne voli da se nadmeće. Nikada to nije radila pa neće ni u starosti. Želi da je proživi što mirnije i staloženije jer je priroda njenog karaktera bila takva da se za sve i svakog nervirala, da joj je pravda uvek bila na prvom mestu pa kad uoči neku takvu situaciju, začas kreće da se obračunava sa njom u stihu i prozi, bar. Koliko će to daleko otići neka i ne sazna. O, šta sve osim koliko je satira dobacila neće saznati za života, šta sve okusiti, opipati, namirisati, videti…

Uvek će joj nedostajati to nezaustavljivo vreme. Panta rei. Tren do trena, utom dođe i životna smena, nadao joj se već ili je ne sluteći još. Često za mozaik ponestane adekvatnog kamenčića. Ako ništa, bar mu se boja ne uklapa ili zafali neko ćoše.

Kad promeniš kafu, svaka je crna i kad je skuvaš vrela, miriše, ali ukus, ukus je različit. Dovoljno da je nešto preprženija, osetićeš.