APDEJT SA STARE MEMORIJE

Čuveni Boing avioni još uvek dobijaju kritične softverske nadogradnje na flopi disketama, koje su odavno prevaziđene, ali ne i kod „kralja“ među putničkim letelicama.

 

Boing 747-400 predstavljen je 1988. godine, u vreme kad su se koristili flopi diskovi i računari izgledali mnogo drugačije, mada je i tehnologija uopšte tada bila drugačija, piše Noob.ba.

flopi

Čak 32 godine posle ovaj tip aviona i dalje je vrlo popularan, ali se u njegovom održavanju nije promenilo gotovo ništa.

Kompanija Pen Test Partners iz Velike Britanije dobila je jedinstvenu priliku da istraži Boing 747 Britanske flote, koji je prinudno sedmicama prizemljen zbog slabijeg avio saobraćaja zbog i dalje aktuelnog virusa korona.

Tom prilikom ekipa je otkrila da se kritične softverske zakrpe, ažuriranja i održavanje važnih delova sistema aviona održava korištenjem prestarih i u mnogim drugim industrijama davno napuštenih flopi diskova, popularnih disketa od 3,5 inča.

Disketna jedinica za čitanje disketa nalazi se na nekoliko mesta u avionu, a centralna konzola kokpita, takođe ima jednu, putem koje se u avion ubacuju podaci za navigacioni sistem.

Ažuriranje sistema različitih oblasti Boing 747-400 vrši se jednom mesečno, tačnije na svakih 28 dana i isključivo putem flopi diskova. Obzirom na to da je prostor na disketi ograničen, inženjeri sa sobom donose do osam disketa, čiji se sadržaj učitava na letelicu, piše Noob.ba.

Izvor: Blic.rs