PRIČA O INTERNACIONALNOM USPEHU

Kalifornijska vinarka Sonja Magdevski, poreklom iz Severne Makedonije, ime je koje ima sve veći značaj na američkoj vinskoj sceni.

 

Kalifornijska vinarka Sonja Magdevski, poreklom iz Severne Makedonije, ime je koje ima sve veći značaj na američkoj vinskoj sceni.

sonja magdevski

Vlasnica kuće Casa Dumetz oprobala se u pravljenju vina od od siraa, vionjea, pino noara i grenaša, i na kraju se „skrasila“ na izvanrednim vinima od pino noara, njene prve i najveće ljubavi – sve vreme ističući uticaj koji je makedonsko podneblje imalo na njeno vinsko stvaralaštvo.

Priča o vinarki Sonji Magdevski počela je još 2003. godine kada je, kao stipendista Fulbrajtovog programa, u postojbini svojih roditelja istraživala makedonsku društvenu i političku scenu za svoj magistarski rad iz novinarstva. Presudna je bila poseta dedovini: otac ju je poveo na staro porodično imanje na kome su još uvek rasli čokoti vinove loze. Kako je kasnije rekla, tada se u njoj probudila želja da pravi vino, a konačna odluka doneta je nakon što je u Malibuu, u kome živi od 2002. godine, upoznala glumca Emilija Esteveza. Estevez je u to vreme uveliko pripremao otvaranje vinarije Casa Dumetz, a Sonja mu se pridružila u ovom poduhvatu, istovremeno pohađajući i časove vinogradarstva i enologije na lokalnom univerzitetu. Zajednički posao pratila je i ljubav, koja se okončala posle jedne decenije, a 2016. godine Estevez je prodao svoj deo zajedničkog biznisa i Sonja je postala jedini vlasnik vinarije Casa Dumetz.

Danas je Sonja Magdevski vinarka velikog iskustva i strasti prema pino noaru. U intervjuu za Wine and Whiskey Globe, objavljenom pre nekoliko dana, ona je rekla da je za nju rad sa pino noaro najveće zadovoljstvo.

– Pino noar je konzistentan. Kada se dobro radi sa njim, on daje puno, a opijaju me dramatične razlike u aromi koje se javljaju kroz ceo proces fermentacije. Lepota pino noara direktno se pretače u boce vina – govori Sonja Magdevski, koja je puna ljubavi prema toplom teroaru Santa Barbare u kome nastaju njena vina.

– Odabrala sam da radim baš ovde zato što je grožđe koje ovde raste elegantno i iskreno. Puno je lakoće postojanja, a snažnog karaktera. Intenzivnog je ukusa koji rađa ekstremno zadovoljstvo. Ovo mesto je prisno, njegova svedena geografija se uparuje sa mojim velikim snovima. Istovremeno je jednostavno i čudesno složeno i uvek želite još nešto od njega – poetski je ispričala vinarka.

Priča o Sonji Magdevski predstavlja otelotvorenje „američkog sna“ – vinsko podneblje sunčanog Balkana uticalo je na devojku, koja je u vreme svog susreta sa prapostojbinom imala sasvim drugačije ambicije, da potpuno promeni svoj životni put i da u Kaliforniji nastavi ono što su počeli njeni dedovi. A u svom radu Sonja Magdevski primenjuje savremene metode u kombinaciji sa drevnim znanjima o vinskom poslu, praveći prirodna, a tehnološki perfektna vina koja stiču sve veći broj poklonika.

– Vodim se filozofijom čistoće mesta. Uvek radim za zdravom dozom celih grozdova, i to, zajedno sa dugom, nežnom fermentacijom na niskoj temperaturi, daje jako aromatična vina sa voćnim akcentima i neverovatnom teksturom – govori Sonja Magdevski, čija vinarija svakog dana ugošćava enofile koji obilaze i male, a uspešne vinarije smeštene izvan epicentara američkog vinarstva, Nape i Sonome. Sudeći po strasti koju Sonja ulaže u svoj rad, od nje se velika dela tek očekuju.

Izvor: Vinoifino.rs