OGRANIČENA UPOTREBA

Od toliko stvari koje držimo u kući, često zaboravimo da većina njih ima rok trajanja. Koliko dugo mogu da se koriste kuhinjski sunđeri, četka za kosu, jastuci ili plastične posude?

 

Što je najgore, najmanje pažnje obraćamo na stvari koje koristimo svakog dana, i koje se posle nekog vremena pretvaraju u leglo bakterija.

stvari rok trajanja

Po mišljenju stručnjaka, ovih pet stvari imaju mnogo kraći rok trajanja nego što mi obično mislimo.

Kuhinjski sunđeri – rok upotrebe: nedelju dana

Rezultat neredovne zamene sunđera može da bude sakupljanje bakterija koje mogu da prouzrokuju niz bolesti, uključujući i Ešerihiju koli, Salmonelu i druge. Prava istina o sunđerima je da su pravi magneti za prljavštinu, a jedno od istraživanja ukazuje da su ovi sunđeri prljaviji i od WC šolje.

Četka za kosu – rok upotrebe: godinu dana

Trebalo bi je čistiti barem jednom nedeljno i zameniti novom nakon godinu dana. Ako se radi o četki s prirodnim vlaknima, tada je dobro nabaviti novu već posle 7 do 10 meseci.

Filter za vodu – rok upotrebe: šest meseci

Ako imate frižider s ugrađenim filterom za vodu, verovatno je da filter nećete menjati toliko često koliko bi to trebalo. Kad se ne zameni dovoljno često, filter ne može da radi svoj posao odvajanja prljavštine od pitke vode. Proverite smernice za svoj model frižidera, ali mnoge marke preporučuju zamenu filtera svakih 6 meseci.

Plastične posude za hranu – rok upotrebe: bacite odmah

Kada danas kupujete plastične posude za hranu verovatno ćete primetiti malu nalepnicu koja vas uverava da su „bez BPA“. Stare plastične posude bez takvih oznaka odmah bacite i zamenite ih ili novom sigurnom plastikom, ili staklenim posuđem pogodnijim za čuvanje hrane.

Jastuci – rok upotrebe: dve godine

Jastuci s vremenom postaju dom sve većeg broja grinja i menjaju svoj oblik zbog čega može da dođe do pojave bolova u vratu.

Izvor: Alo.rs