PENZIJA

Na displeju njegovog starinskog mobilnog telefona stigla je poruka. Legla penzija!

 

Marko se probudi i pogleda na sat. Tačno je sedam. Od kada je u penziji, uvijek se budi u to vrijeme. Ustade iz kreveta. Zidove garsonjera krasile su medalje i pohvale. I slika mladog, naočitog kosmonauta.

penzija

Sa ruskim kolegama, prije mnogo godina, učestvovao je u misiji kojom je veliki asteroid razbijen i skrenut sa putanje ka Zemlji. Dočekan je tada, u svom Beogradu, kao heroj. Pred Skupštinom, klicalo mu je stotinu hiljada ljudi. Ali, ubrzo nakon misije je penzionisan. Ustvrdio je da je vlast korumpirana! Odmah su se javili stručnjaci koji su iznijeli svoja viđenja kako asteroid A77027887, prozvan Armagedon, ne bi ni udario u Zemlju, da su raniji proračuni bili pogrešni i da su uzalud bačene ogromne pare. Rusi su o svemu mudro ćutali. Marko i njegova misija pali su u zaborav.

Starac ustade iz kreveta i pristavi vodu za kafu. Dok voda provri, vratiće se iz kupatila. Ali u kutiji kafe je bilo tek još za ovaj ritual. Iz tabakere izvadi motanu cigaretu i pripali je. Otpuhnu nekoliko dimova i bučno srknu kafu iz fildžana. Servis je davno dobio u Sarajevu.

Sa Vračara će se spustiti na Kalemegdan, da prekrati vrijeme, dok mu ne stigne poruka iz banke da je najzad penzija legla. Već kasni i danas je zadnji rok. Srećom, gradski prevoz za penzionera ponovo je besplatan, izborna je godina.

Dugo je uživao u predivnom pogledu na rijeke koje se grle. Potom se lagano spustio Knez Mihailovom do Trga Republike. Trg je po običaju bio krcat svijetom, ali Marka odavno nisu prepoznavali na ulici. Iznenada, pred starca banu mlada novinarka sa mikrofonom u ruci. Njen kolega snimatelj, u stopu ju je pratio.

„Gospodine, molim vas, šta vi, kao običan građanin, imate da kažete za inicijativu o ponovnom uvođenju smrtne kazne?“

Marko zastade samo na tren:

„Ma, kakva smrtna kazna, dajte vi njima penziju, pa neka žive!“

Ljutito odgurnu mikrofon od sebe i žustro nastavi dalje. Na displeju njegovog starinskog mobilnog telefona stigla je poruka. Legla penzija!