KORIŠĆENJE HAMAMELISA

Bilo da ovu lekovitu biljku koristite u vidu čaja, tinkture, tonika ili hidrolata, hamamelis upotreba je raznovrsna i jako efikasna.

Hamamelis upotreba

Hamamelis upotreba - od čaja i tinkture do lekovitog tonika!

Mislili ste da je hamamelis dobar samo za kožu? Tačno je da je najpoznatiji po svojoj upotrebi u kozmetičke svrhe, ali i te kako može da se koristi i iznutra za lečenje brojnih poremećaja u organizmu.

Slede najbolji recepti od hamamelisa na jednom mestu:

Čaj/tinktura od hamamelisa i njegova lekovita dejstva

Čaj ili tinktura od hamamelisa su još neki od načina na koji možete da iskoristite lekovita svojstva ovog neverovatnog prirodnog leka.

Čaj od hamamelisa se priprema tako što ćete staviti lišće i/ili koru hamamelis biljke da se kuva u loncu sa vodom, poklopite i neka mešavina odstoji oko 45 minuta. To osigurava da je dobijeni biljni napitak najlekovitiji.

Hamamelis upotreba u vidu čaja/tinkture?

– Deluje protiv dijareje i dizenterije
– Pomaže kod respiratornih bolesti
– Deluje protiv upale grla
– Ubrzava zarastanje posekotina, rana i ujeda insekata
– Smanjuje bol, upalu i oticanje
– Zaustavlja krvarenje.

Ako želite da deluje protiv unutrašnje upale, onda treba da pijete hamamelis čaj/tinkturu. Međutim, ako želite da deluje spolja na koži, onda čaj/tinkturu od hamamelisa treba da primenjujete spolja (natopite komad vate u ovom čaju i utapkajte na ugroženom području).

Obloge od listova i kore hamamelisa

Kada skuvate listove i koru hamamelisa, a zatim natopite komad tkanine u ovom rastvoru – dobijate obloge od listova i kore hamamelisa, koje su izuzetno delotvorne kod proširenih vena, hemoroida (šuljeva), čireva, opekotina, istegnuća i uganuća i drugih stanja koja se karakterišu bolom i upalom.

Hamamelis upotreba u vidu hidrolata

Hamamelis hidrolat ili hamamelis voda jeste destilovani ekstrakt hamamelisa. To je tečnost koja je destilovana iz suvog lišća, kore i delimično neaktivnih grančica biljke Hamamelis virginiana.

Hamamelis hidrolat se primenjuje spolja na koži i deluje:

– adstrigentno
– antibakterijski
– anti-inflamatorno (protiv-upalno)
– regenerativno
– smanjuje crvenilo, svrab, osip, otok i perutanje kože.

Sweden bitter oglas 900px

Hamamelis upotreba u vidu hidrolata (hidrosola) je odličan način za lečenje masne i aknama sklone kože. Kada se koristi kao prirodni tonik za kožu, njegovo nežno adstringentno dejstvo zateže pore i smanjuje višak sebuma – pomaže da se spreči zapušenost pora i fleke, bez isušivanja kože.

Njegovi antiinflamatorni i antioksidativni efekti takođe mogu da pomognu u regeneraciji oštećene kože. Posebno se preporučuje kod problema kože kao što su psorijaza, ekcemi, ispucala koža ili plikovi na koži, osip usled brijanja, ujeda insekata i opekotina.

Kao “sakupljač“ slobodnih radikala, hamamelis hidrolat takođe može da pomogne u borbi protiv vidljivih znaka starenja.

Da biste smanjili kesice/nadutost ispod očiju, potopite vatu u ovu tečnost i nanesite preko očiju na 5 minuta. Ponovite po potrebi.

Da bi se olakšao bol usled opekotina od sunca i da se ubrza proces ozdravljenja, koristite ovaj hidrolat kao hladnu oblogu i primenjujte ga na ugroženom području.

Hamamelis hidrolat je i odlična pomoć za modrice, udarce i uganuća – budući da pomaže da se ova stanja brže zaleče – naročito kada se kombinuje sa uljem arnike. Isto tako, može se koristiti da ublaži bol, otok i neugodnost izazvanu proširenim venama, hemoroidima i rana usled porođaja. Takođe može da olakša glavobolju kada se primenjuje kao hladan oblog.

Tonik od hamamelisa

Tonik od hamamelisa je odličan prirodni lek za problematičnu i masnu kožu, odnosno kožu sklonu aknama. Skuplja proširene pore i smanjuje mašćenje kože, čime čisti i ujednačava ten.

Možete da operete lice toplom vodom (budući da topla voda otvara pore i efikasnije otapa masnoću), te namočite vatu u hamamelis i ovim prebrišite lice. Ponovite postupak 2-3 puta dnevno tokom perioda od 2-3 nedelje, a zatim svega jednom dnevno.

Hamamelis ulje i hamamelis krema/mast

Pored navedenih preparata hamamelisa, postoji i eterično hamamelis ulje, kao i hamamelis mast (krema). Ovi preparati su pogodni za spoljašnju upotrebu, upravo kod svih navedenih stanja kod kojih je hamamelis delotvoran, a naročito kod proširenih vena, hemoroida, bola i upale.

Hamamelis ulje je znatno potentno, pa ga treba razblažiti sa nekim uljem nosačem pre upotrebe spolja (na koži), kao što je maslinovo ulje. Hamamelis krema je odlična za regeneraciju i ubrzanje oporavka kože.

Izvor: Prirodanadar.rs