ZABRANJENA HRANA

Oporavak od prehlade ili gripa može da potraje danima, što zavisi od jačine imuniteta osobe koja je bolesna. Ipak, neke namirnice treba izbegavati kako bi izlečenje teklo mnogo brže.

 

Grip ili prehlada mogu biti vrlo uznemirujući. Stalno vam je mučno, malaksali ste i osećate se umorno. Grlo vas često grebe od bola i kašljete, pa oporavak od prehlade može da traje duže nego što pretpostavljate.

oporavak od prehlade

Ipak, grip i prehlada obično prolaze sami od sebe. Međutim, zbog toga što oni mogu mnogo da opterećuju, želite da ubrzate taj oporavak i vratite se svojim uobičajenim rutinama.

Konzumiranje hrane bogate hranljivim sastojcima, poput voća i povrća, ključno je za brzi oporavak. Naročito je važno ako imate temperaturu, kao što je slučaj za ljude koji imaju grip. Zbog toga morate biti oprezni prema hrani koju jedete. Određena hrana može da naruši imunološki odgovor vašeg tela i da uspori ozdravljenje.

Možemo navesti četiri vrste hrane koju treba da izbegavate kada imate grip ili prehladu.

1. Kofeinska pića i alkohol

Kofeinska pića i alkohol su loši izvori vode (tečnosti).

Voda je veoma važna za oporavak organizma, jer prenosi hranljive sastojke, reguliše telesnu temperaturu i izbacuje otpad i toksine iz tela. Kada imate visoku temperaturu, zbog obilnog znojenja izgubićete puno vode. Proliv i povraćanje takođe mogu dovesti do gubitka vode (dehidracije).

Morate neprestano „dopunjavati“ svoj organizam zbog vode koju ste izgubili. Pića sa kofeinom i alkohol vam neće pomoći u tome. Obe vrste pića su diuretici, što znači da vas teraju na češće mokrenje. Alkohol može dodatno da oslabi vaš imuni sistem i uspori oporavak.

Umesto toga, voda i druge bistre tečnosti su najbolje piće za održavanje nivoa vode. Hrana bogata vodom, poput lubenice, krastavca i spanaća, takođe pomaže u rehidraciji.

2. Slatkiši i slatka pića

Veliki unos šećera može da potisne imuni sistem. To je zato što povećani nivo šećera može da spreči rad ćelija koje se bore protiv infekcija. Šećer takođe povećava broj inflamatornih markera koji se nazivaju citokini – to su proteini koji pokreću upale u telu.

Dalje, slatka pića ne rehidriraju. Poput alkohola i kofeinskih napitaka, oni vas više teraju da idete u kupatilo. Stručnjaci su takođe rekli da ti napici mogu da smanje količinu vode koju telo zadržava.

BioImunitet kapi za imunitet

Slatka hrana i piće nemaju važnih hranljivih sastojaka. Naravno da su vam potrebne hranljive materije da biste poboljšali oporavak i borili se efektno protiv virusa.

3. Masna hrana

Treba izbegavati hranu koja se teško vari i tu, u prvom redu, spada masna hrana.

Grip može da izazove uznemirenje u želucu i gubljenje apetita. Ako jedete masnu hranu, osećaćete se gore i povećati upalu u grlu.

Kada se osoba bori protiv gripa ili prehlade, telo je opterećeno pokušavajući da se izbori sa infekcijom. Varenje može dodatno opteretiti telo jer troši energiju. Jedući hranu koja je lako svarljiva, vaše telo može efikasnije da se bori protiv virusa.

Stručnjaci preporučuju jednostavne ugljene hidrate kao što su suvi slani krekeri, tost i perece, jer su lakši za stomak.

4. Kisela i slana hrana

Jedan od simptoma gripa i prehlade je upala grla. Stručnjaci ne savetuju jedenje kisele i slane hrane, jer pospešuju upalu u grlu.

Kisela hrana takođe može da pogorša uznemireni želudac zbog visokog sadržaja kiselosti.

Da biste se lakše oporavili, možete jesti supe ili čorbe koje imaju mnogo elektrolita koji pogoduju brzom oporavku. Stomak dobro podnosi supe i čorbe, a one pomažu u nadoknađivanju izgubljene tečnosti i natrijuma.