STAROST NIJE PREPREKA

Pre tri godine Masako Vakamija iz Japana, koja sada ima 84 godine primetila je nedostatak zabavnih aplikacija koje su namenjene starijoj populaciji.

 

Kada je imala 81. godinu, Masako Vakamija je počela da se bavi IT aplikacijama, da piše blogove na japanskom i engleskom jeziku.

masako vakamija

Radila je u jednoj od vodećih japanskih banaka, a u svojoj devetoj deceniji života napravila je prvu mobilnu aplikaciju.

Vakamija živi u Japanu u gradu Kanagave. Osmislila je aplikaciju koja se zove Hinadan, a ispirisana je tradicionalnim japanskim festivalom lutki.

Ova super baka svakodnevno upućuje starije ljude i građane da maksimalno mogu da koriste tehnologiju.

„Ja sam IT digitalni kreator. Prvi put sam počela da koristim laptop u svojoj 58. godini. Učila sam radila i zamolila ljude koji se bave IT tehnologijom da osmisle neke od igara za mene. Osmislili smo aplikaciju Hinadan“, rekla je Masako Vakamija.

U čast japanskog Dana devojaka, napravila je aplikaciju IOS koja korisnike uči kako da postave lutke za festival. Hinadan aplikacija zahteva postavljanje 12 lutaka na određene pozicije a igra se završava kada su lutke pravilno postavljene.

Izvor: RTS