ISPUŠTANJE METALA U NAMIRNICE 

Određenu količinu aluminijuma naše telo „sme“ da apsorbuje, ali većina unosi mnogo više od dozvoljenog. Ako se alu folija koristi za svakodnevnu pripremu obroka, kakve zdravstvene posledice to može da ima?

 

Da li vam je alu folija sredstvo za pakovanje jela ili možda ostatke hrane pakujete u nju? Ukoliko to radite često, postoji velika mogućnost da ozbiljno ugrožavate zdravlje.

alu folija

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je ljudsko telo sposobno da efikasno oslobađa male količine aluminijuma, pa se dnevni unos od 40 mg po kilogramu telesne težine smatra bezbednim. Na nesreću, većina ljudi unosi mnogo više od ovoga i to kroz svakodnevnu pripremu obroka.

Naučnici su godinama razmatrali potencijalnu pretnju koju prekomerno izlaganje aluminijumu može imati po ljudsko zdravlje i došli su do nekih uznemirujućih otkrića. Pa tako su u moždanom tkivu pacijenata sa Alchajmerovom bolešću otkrivene visoke koncentracije ovog metala.

Studije su takođe otkrile da visok unos aluminijuma može biti povezan sa smanjenjem rasta moždanih ćelija, kao i da je potencijalno štetan za pacijente sa bolestima kostiju, osteoporozom i oštećenjima bubrega.

Studija iz 2012. godine objavljena u Međunarodnom časopisu za elektrohemijske nauke istraživala je količinu aluminijuma koja se ispušta u hrani pripremanoj uz pomoć alu folije. Količina je varirala na osnovu faktora kao što su temperatura i kiselost (riba i paradajz su vrlo kiseli), ali nalazi su nedvosmisleno pokazazivali da se ovaj metal „ispušta“ u hranu koja je pripremana u ovoj foliji.

„Aluminijumska folija koja se koristi u kuvanju predstavlja ‘kanal’ za ulazak metala u ljudsko telo“, napisali su autori studije.

„Povećanje temperature kuvanja uzrokuje veće oslobađanje, a to zavisi i od pH vrednosti hrane, kao i soli i začina koji se dodaju u jelo.“

Gada Basioni, vanredni profesor i šef odseka za hemiju na Univerzitetu u Kairu, istraživala je upotrebu aluminijuma prilikom kuvanja i pripreme hrane naročito na visokim temperaturama.

„Kiselost hrane povećela je oslobađanja aluminijuma u obrok“, rekla je ona, dodajući: „Koliko će aluminijum zaista naštetiti vašem telu zavisi od mnogih faktora kao što je vaše opšte zdravstveno stanje, kao i sposobnost vašeg tela da akumulira metal i to u odnosu na dozvoljene doze koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija“, rekla je i dodala da svakako oni koji već imaju gorepomenuta stanja ne bi trebalo da je upotrebljavaju.

Zaključak do kojeg je dr Basioni došla jeste da, iako se ne može reći da će alu folija uvek izazvati ozbiljnu štetu po zdravlje, svakako bi trebalo da smanjimo njenu upotrebu i primenimo druge načine pripreme i čuvanja hrane, poput vatrostalnih posuda, papira za pečenje i slično.

Izvor: Mondo.rs