MODERNA TV TEHNOLOGIJA

Planirate da kupite novi TV, ali zbunjeni ste. U ponudi su LED, OLED i QLED televizori i vi ne znate za koji da se odlučite.

 

U ponudi su LED, OLED i QLED televizori, pa vi ne znate za koji da se odlučite. Možda bi ovo moglo da vam pomogne u izboru.

qled

Prvo da vidimo šta skraćenice znače.

LED = Light-emitting diode.

OLED = Organic light-emitting diode.

QLED = Quantum dot film light-emitting diode

OLED tehnologija se u osnovi razlikuje od LED tehnologije kod većine televizora i računarskih monitora sa ravnim ekranom. Kod OLED ekrana svaki piksel je sposoban da generiše svoje svetlo, pa samim tim bi trebalo da znači i visoku preciznost. Ovo im omogućava da „isključe“ piksele i postignu savršenu crnu boju.

Poređenja radi, svi LED ekrani zahtevaju pozadinsko osvetljenje, od najjeftinijih do vrhunskih. Međutim, način primene pozadinskog osvetljenja se veoma razlikuje, pa je zato i cena različita kod raznoraznih modela.

Sa druge strane, QLED se odnosi na „quantum dot film“. To je, u suštini, LCD LED tip televizora, a obične LED lampice daju pozadinsko osvetljenje. To osvetljenje mora da prođe kroz sloj „kvantnih tačaka“, (quantum dots), pa se tako osvetljenost i reprodukcija boja poboljšavaju.

Odnos kontrasta (contrast ratio) je razlika između najsjajnije bele i najtamnije crne boje koju ekran može da proizvede. Mnogi ovo smatraju jednim od najvažnijih aspekata kvaliteta slike.

Budući da OLED displeji mogu da isključe svoje piksele tako da se ne stvara svetlost, oni (teoretski) imaju beskonačan odnos kontrasta. Ovo ih takođe čini savršenim za mračne bioskopske prostorije, gde su duboke tamne boje mnogo važnije od svetlih delova slike.

Naravno, nijedna tehnologija nije savršena, jer i OLED displeji ponekad mogu da „izdaju“, ako se pikseli uključe ili ne isključe na vreme. Iako su OLED displeji idealni za mračne sobe, oni ne dostižu isti nivo osvetljenosti kao tradicionalni LCD, čija je „unapređena verzija“ QLED, kao što smo rekli.

To je zbog organske prirode piksela koji se vremenom razgrađuju i zatamnjuju. Da bi se suprotstavili prevremenom starenju, proizvođači moraju da ograniče osvetljenost ovih piksela na određen nivo, piše How To Geek.

To nije slučaj sa LED diodama, koje koriste sintetička jedinjenja koja se razgrađuju mnogo sporije. Kao rezultat, LED displeji mogu biti mnogo svetliji nego OLED parnjaci. QLED ekrani, dakle, koriste nanočestice kako bi „plavičastobelo“ LED svetlo dobilo pravu i toplu boju, pa tu odnose pobedu nad OLED tehnologijom.

Sa druge strane, OLED tehnologija je bolja kada je ugao gledanja u pitanju, jer, kao što smo rekli, svaki piksel odaje sopstvenu svetlost, pa to postiže ujednačeno delovanje.

Da sumiramo: Dobre strane kod QLED ekrana su toplina boja, jačina osvetljenosti i hirurška preciznost slike. Dobre strane OLED ekrana su realističnost slike, dobar i tečan odziv, ali i ugao gledanja.

Izvor: B92.net