SVEVREMENA FANTASTIKA

Gotovo da nema osobe koja nije pogledala makar prvi deo Matrix trilogije. Od skoro tetralogije, budući da je uveliko u planu snimanje četvrtog dela ove naučno-fantastične sage.

 

Prvi utisak koji se stiče nakon gledanja, je taj da je Kijanu Rivs nezamenljiv u glavnoj ulozi. Te da je teško zamisliti bilo koga drugog na njegovom mestu u filmu Matrix. 

Matrix

A konkurencija za glavnu ulogu je bila zaista jaka.  Na to mesto su pretendovala imena poput Džonija Depa, Vala Kilmera i Breda Pita, dakle, sam krem Holivuda i miljenici ženskog dela publike. Kijanu Rivs je došao tiho, iz drugog plana, i ušao u legendu. I dan-danas, dve decenije kasnije, prva asocijacija na ovog sjajnog glumca upravo je njegova rola u Matriksovoj sagi.

Matrix zanimljivosti

Pomenuta trojica glumaca bili su izbor reditelja, braće Vačovski, ali su odbili ulogu, baš kao i Nikolas Kejdž, Vil Smit, Leonardo Dikaprijo, Juan Mekgregor i Tom Kruz pre njih. Ulogu u „Matriksu“ odbio je i Žan Reno, da bi se posvetio svojoj ulozi u „Godzili“. Jedna od zanimljivosti koja je uštedela mnogo para studiju, kada je u pitanju kostimografija jeste scena u kojoj Neo, u tumačenju Kijanu Rivsa, upoznaje Triniti. Pomenuta scena snimana je u klubu „S&M“ u Australiji. Glumci u sceni zapravo su redovni posetioci kluba, a kostimi su njihova „obična“ odeća.

Scena pucanja u holu sa Neom i Triniti na filmu traje oko tri minuta, a zapravo je snimana 10 dana. Snimanje je trajalo toliko jer su „granitni“ stubovi iznova pravljeni za svaki dan snimanja. Budući da su prethodnog dana bili uništeni na snimanju. 

Dok Morfeus (na filmu ga tumači Lorens Fišburn) priča Neu o programu koji se ponavlja, greška u programu koja podseća na deža vi, snimljen je sa blizancima: čovek koji prelazi ulicu i njegov brat blizanac u ulozi policajca koji piše kaznu su u istoj sceni, baš kao i starija gospođa koja prelazi iza devojke u crvenoj haljini, a onda opet prelazi preko pešačkog prelaza.

Kijanu Rivs u prvom delu biva pretučen, potom se uči borbi, da bi na kraju postao skoro akcioni heroj, a u stvari nije mogao da se tuče, budući da je nekoliko meseci pre snimanja filma bio na operaciji kičme. Naime, Rivs je nosio vratnu protezu sve vreme pripreme za početak filma. Kada je snimanje počelo, pokreti koje je činio tokom borbe, morali su da budu prilagođeni njegovim mogućnostima.

Scena u kojoj Neo povraća nakon buđenja iz „Matriksa“ prava je. Rivs je pre snimanja scene pojeo pokvarenu pitu od mesa.

Nasleđe filma

Osim što je ostvario nesumnjivo veliki utisak na generacije „milenijalsa“ i popularizovao sam žanr naučne fantastike, što u književnosti ili na filmu, nesporan je još jedan, manje spominjan značaj prvog dela filma „Matriks“. Nakon ovog filma naglo je porasla prodaja mobilnih telefona i to naročito „Nokijinog“ modela 7110. Ovaj model je lansiran 1999. i prvi je imao WAP (Wireless Application Protocol), kao i zaštitnu masku preko tastature koja se pokretom palca podizala i spuštala. Prvi deo „Matriksa“ zaslužan je za neverovatnu popularnost ovog modela.