KRKANJE PRED MILIONIMA

Za ljude koji na internetu praktikuju mukbang, odnosno zarađuju za život jedući na društvenim mrežama, prezentacija hrane ključ je njihovog uspeha.

 

Korejska influenserka Sna, poznata kao Zalogaj, stekla je obožavaoce širom sveta zbog načina na koji predstavlja hranu i jede prelepo aranžirane obroke. Ovo je u tom svetu poznato pod imenom mukbang.

mukbang

A njenih više od šest miliona pratilaca na TikToku uključuju se skoro svaki dan da bi gledali kako žvaće i mljacka hranu sa ogromnih poslužavnika.

„Počela sam da objavljujem na TikToku pre više od dve i po godine“, kaže ona.

„Snimila sam 270 video snimaka i pojela isto toliko obroka u poslednjih godinu i po.“

Sna je jedna od sve većeg broja zvezda koje su uzjahale dva ogromna internet trenda:

  • Mukbang, koji je nastao u Koreji, a u slobodnom prevodu glasi „prenos jedenja“
  • Autonomni senzorni meridijalni refleks (ASMR), kategorija videa usmerena ka stvaranju zvukova i buke koji izazivaju fizičku reakciju kod gledalaca

Za neke, ideja gledanja i slušanja nekoga ko jede ogromne količine hrane pred kamerom nije privlačna.

Ali ovaj trend, koji je započeo pre desetak godina, postao je izuzetno popularan u Aziji.

Sada se, međutim, kineska vlada ostrvile na te video snimke, koji bi uskoro mogli da budu potpuno zabranjeni u zemlji.

Kampanja „Čistog tanjira“

Sve je počelo komentarom predsednik Sija Đinpinga, koji je nedavno pozvao sve ljude da se „bore protiv rasipanja hrane“.

Nestašica hrana postaje sve veći problem u Kini, dok je ona i dalje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a masovne poplave su prošlog meseca pogodile useve.

Kampanja „Čistog tanjira“ pokrenuta je nakon što je predsednik istakao da je Kovid-19 oglasio uzbunu povodom bacanja hrane.

On je dodao da Kina mora da „održi svest o krizi kad je u pitanju sigurnost u vezi sa hranom.“

A državni medijski kanali nisu časili časa da se bace na posao.

Info kanal CCTV emitovao je kritički nastrojene reportaže o mukbang pojavi, skrenuvši pažnju na one koji konzumiraju gomile hrane i to prenose uživo.

I, ubrzo nakon toga, kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže preduzele su odgovarajuće korake.

Svako ko traži izraze kao što su „emisije o jedenju“ ili „prenos jedenja uživo“ sada dobija poruke upozorenja.

Korisnici popularne aplikacije Kuaišu upozoravaju se da „štede hranu i jedu pravilno“, a na Dujinu, kineskoj sestrinskoj aplikaciji TikToka, pojavljuje se upozorenje koje glasi: „Štedite hranu, ne trošite uludo, jedite pravilno i vodite zdrav život.“

Za to vreme, mukbang zvezda Mini pojavila se u promotivnom videu državnog medija Guangming dejlija, pozvavši ljude da se ne razbacuju hranom.

U jednom od svojih oglasa, ona kaže: „I ponovo podgrejana hrana ume da bude izuzetno ukusna.“

Ali nijedno od ovih upozorenja izgleda da se ne pojavljuje na kineskim aplikacijama koje rade izvan Kine kao što je TikTok.

Analitičarka medija kineskog BBC-ja Keri Alen kaže: „Društvene mreže u Kini odavno su nervozne zbog sadržaja na njihovim platformama koje doživljavaju kao protivne onome što država smatra dobrim, moralnim ponašanjem.“

„Strimovanje uživo i vloging (video bloging) postaju sve popularniji.“

„Ali budući da je država posebno nervozna zbog tih novih sloboda koje pruža ovaj medijum, mnogi vlogeri su se pomučili da pronađu vlastitu nišu, zahvaljujući strogim pravilima o lajvstrimovanju na otvorenom ili svemu što deluje zavodljivo“, kaže Alen.

„I tako su influenseri na kraju prosto krenuli da pevuše uz postojeće pesme – ili da jedu.“

Sramoćenje

Ali sada su neki od najuspešnijih mukbang zvezda u Kini, „kraljevi velikog stomaka“ koji jedu onoliko hrane na ekranima koliko mogu, doživeli da im snimci budu zamagljeni na kineskim platformama, kako bi se odvratili gledaoci.

„Korisnici su počeli manuelno da uklanjaju vlastite video snimke o jedenju“, kaže Alen.

Ali čak i tada oni rizikuju da budu javno osramoćeni onlajn jer drugi mogu da sačuvaju njihove prethodne video snimke.

„Korisnici društvenih mreža iskoristili su ovu priliku da počnu da imenuju i sramote sve koji su nekada bili deo niše koja je preko noći postala ‘rasipnička’ i ‘vulgarna'“, kaže ova analitičarka.

Usamljeni ljudi

Većina pratilaca zvezde Sna su u Koreji, Vijetnamu i Tajlandu.

Ali ona brine zbog svojih 50.000 kineskih fanova, od kojih se za mnoge smatra da su usamljeni ljudi koji samo žele da podele iskustvo dok jedu vlastitu večeru ispred telefona ili kompjutera.

„Nadam se da će ovo pogoditi samo one najgore kanale, a da će omogućiti korisnim i dobrim kanalima da ostanu otvoreni“, kaže ona.

„Ja ne jedem mnogo na svojim snimcima i trudim se da jedem zdravo.“

Izvor: BBC na srpskom