NEMA ZAŠTITE

Mobilni telefoni mogu da prenose koronavirus, sugeriše istraživanje koje je sprovedeno na italijanskom univerzitetu Tor Vergata u Rimu.

 

Mobilni telefoni mogu da prenose koronavirus, sugeriše istraživanje koje je sprovedeno na italijanskom univerzitetu Tor Vergata u Rimu.

mobilni telefoni prenose

Istraživači, pod rukovodstvom profesora Dzanloreto D’Alo, utvrdili su da 93 odsto studenata, koji obavljaju praksu u bolničkim odeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Istraživanje je obavljeno u toku dve školske godine, 2018-2019 i 2019-2020. godine, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne menjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Samo tri odsto ispitanika je potvrdilo da svakodnevno dezinfikuje mobilni telefon.

– Ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odeljenjima gde su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura, kojima je podvrgnuto medicinsko osoblje, koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su prethodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama, koji se sakupljaju na telefonima – rekao je profesor Dzanloreto D’Alo.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je koristiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima širenja zaraze od Covid-19, rezultati ovog istraživanja su važni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone. Da je situacija s dezinfekcijom uređaja prilično ozbiljna i nužna govore i novi proizvodi, poput bežičnih slušalica, koje se dezinfikuju UV zracima svaki put kad ih vratite u kutiju za punjenje/nošenje. Nakon njih brzo su stigle i „kiborg-maske“, koje se same čiste, a rade na baterije… Da, svet je otišao u potpuno nekom novom pravcu!

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.

Izvor: Mondo