OD NOVEMBRA NA RTS

„Kosti“ nam pričaju o potrebi čoveka da ispovedi svoje grehove i da se pokaje, otkriva Nikola Kolja Pejaković, scenarista serije koja će na RTS početi sa prikazivanjem 21. novembra.

 

Naivni, hrabri, uticajni, ali nadasve unesrećeni – takvi su junaci serije „Kosti“, smešteni u isti grad, isto vreme, ali u okolnosti koje ne odgovaraju baš nikome. Suočeni sa „ostacima prošlosti“, retki su oni koji iza sebe mogu ostaviti sve i krenuti dalje.

kosti

Likovi, čije će sudbine mnogima izgledati poznate, u naše živote ulaze već 21. novembra kada na Prvom programu RTS-a počinje emitovanje prve epizode.

„Kosti“ nam pričaju o potrebi čoveka da ispovedi svoje grehove i da se pokaje, otkriva scenarista serije Nikola Kolja Pejaković. „Međutim, pokajanje nije trenutak, to je proces i radi se o svojevrsnom putu ozdravljenja i shvatanja ko si i šta si. Bez toga, čovek ostaje individua koja kao muva leta po horizontali, sudara se sa svojim gresima, navikama, lažima, propastima, nastranostima i ne želi da ih se reši. Svet se ne guši u siromaštvu, već u lažima. Siromaštvo je posledica duhovnog siromaštva i bespuća u koje je zapao i on i sistem koji je čovek stvorio“, pojašnjava Pejaković.

Priču nose Kosta Govoruša, kojeg tumači Jovo Maksić, i Kosta Gajić, u čiju je kožu ušao Ljubiša Savanović. Naizgled, radi se o dva potpuno različita čoveka, koja ne povezuje ništa osim imena. Ipak, sudbine dvojice otuđenika, koji se ne mogu uklopiti u razoreno i korumpirano društvo, nepovratno će se spojiti.

„Govoruša je jedna izgubljena, ali dobra duša. Duhovno zapušten, ranjen i ostavljen da ‘ugine’ bez ljubavi i bez jasnog izlaza iz svog malog pakla. Nasuprot njega stoji Gajić, dete sistema koje radi kako mu se kaže. Iako čovek s ambicijom, i on ima srce i dušu. Jednostavno, pošten čovek koji je uhvaćen u mrežu svojih, ali i tuđih laži“, kaže Pejaković.

U sudbine Koljinih glavnih junaka prste će upetljati, kako ih on naziva, perjanice određenih sila koje rastakaju društvo. Svi oni, prije ili kasnije, doći će do oca Dragana, sveštenika kojeg tumači sam Pejaković.

„U srcu naše priče je čovek koji zna i kome je rečeno, ali čiji metodi nisu priznati i čija sredstva izgledaju beskorisno. Njegova nauka nije od ovog sveta i ne može da posluži ni njemu ni drugima za bogaćenje, rešavanje problema, snalaženje za pare i ostale potrebe savremenog čoveka. Dragan je sveštenik koji živi u svetu, ophrvan problemima svojih parohijana i svoje porodice, na prvoj liniji fronta borbe sa zlom“, dodaje Pejaković.

Iako će, kao i u slučaju „Mesa“, mnogo toga izgledati i zvučati poznato, Kolja kaže kako su svi likovi plod mašte i zbir nekoliko različitih karaktera koji se, u glavama pisaca, stapaju u dramski potentne likove.

Priliku da otkriju tajne junaka serije „Kosti“, nastale u koprodukciji Radio-televizije Srbije i „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke, imaće svi koji subotom i nedeljom počev od 21. novembra uz televizijske ekrane budu pratili nastavke napetog trilera čiju režiju potpisuje Saša Hajduković, a produkciju Brankica Janković.