DUGOROČNI EKOLOŠKI PLAN

Prodaja klasičnih automobila biće obustavljena u SAD, tačnije u državi Kaliforniji, pošto će prioritet imati električna vozila zbog ekoloških problema.

 

Američka savezna država Kalifornija planira da zabrani prodaju vozila sa pogonom na gorivo, a odluka bi trebalo da stupi na snagu do 2035. godine, što znači da će biti obustavljena prodaja tzv. klasičnih automobila.

prodaja klasičnih automobila

Kako je rekao guverner ove države Gavin Njusom, prioritet će imati električna vozila u cilju da se smanji emisija štetnih gasova.

Prema njegovim rečima, najmnogoljudnija savezna država u Sjedinjenim Američkim Državama je čvrsto odlučna u nameri da sprovede ovu odluku, objavila je Al Jazeera English.

Smatra se da je ovo jedna od najznačajnijih odluka po ovom pitanju s obzirom na to da je Kalifornija najveće auto tržište u SAD – od ukupne prodaje vozila 11 posto otpada na ovu saveznu državu.

I druge savezne države su najavile da će prioritet biti sve veća upotreba ekološki prihvatljivijih vozila.

Osim navedenog, guverner Kalifornije je najavio da će do 2024. godine biti zabranjeno hidrauličko frakturisanje za istraživanje nafte i gasa.

Američki predsednik Donald Trump je pokušao da onemogući Kaliforniji da sprovede zahtev o prodaji isključivo električnih vozila, dok je njegov protivkandidat za predsednika iz reda demokrata Džo Bajden obećao da će osigurati milijarde dolara za električna vozila.

Njusom tvrdi da će se propisima omogućiti da se prodaju vozila koja neće zagađivati okolinu i da će to za posledicu imati smanjenje emisije štetnih gasova za 35 posto.

Ukazao je na to da to neće značiti da građani neće moći imati vozila sa pogonom na gorivo koja su već proizvedena i da ih neće moći kupovati ili prodavati.

Iz organizacije koja okuplja vodeće proizvođače automobila GM, Tojotu i VW su poručili da bilo kakva zabrana ne doprinosi tržišnom uspehu. Tvrde da od ukupne prodaje vozila u Kaliforniji 10 posto otpada na ona električna, što je opet najveći procenat u SAD.

Izvor: Klix.ba