FINIŠ TREĆEG TALASA

Profesor Petar Kočović je predviđanja kraja epidemije koronavirusa utemeljio na primeni takozvane Gausove krive u matematici.

 

Više od pola godine unazad glavno pitanje ne samo u Srbiji, već u celom svetu jeste kada će se okončati epidemija korona virusa. Kratkoročne prognoze o tome kako će se kretati virus SARS-CoV-2 u kojoj zemlji, svakodnevno na svom Fejsbuk profilu objavljuje profesor Petar Kočović.

profesor kočović

Kako je objasnio, predviđanja kraja epidemije dobija uz pomoć takozvane Gausove krive.

Nedavno je najavio da će drugi talas u Srbiji trajati do 14. septembra, ali nažalost, odmmah zatim počinje treći talas.

Kakva je situacija u Srbiji na današnji dan, pogledajte u njegovoj objavi.

SRBIJA-17. Septembar 2020 – Covid-19 – III talas "Ako podjes bilo kuda,bilo kuda Covid svuda…"

Gepostet von Petar Kocovic am Donnerstag, 17. September 2020

Detaljnije objašnjenje svojih grafikona i proračuna, profesor Kočović je dao gostujući u emisiji „polarotor“.

„Često me pitaju kada će da se završi epidemija, pandemija u svetu, to sveti Bog zna. Ali, i nije baš tamo,. možemo neke stvari da predvidimo u nekim granicama“, kaže profesor koji je u emisiji objasnio kako je Džon Ričard Got, ugledni profesor sa Univerziteta Pensilvanija koji predaje astrofiziku, izveo prostu Kopernikansku jednačinu i „proračunao kaada će pasti Berlinski zid.

„Da bismo davali takve odgovore, preciznije i manje precizne, moramo da imamo interval poverenja. Danas ćemo da pokušamo da predvidimo kada će da se završi korona virus“, kaže profesor, da bi potom objasnio jednačinu koja je prikazana na ekranu.

„Formula nije Kopernikova iako nosi njegovo ime i dosta je jednostavna. Nju je napravio Džon Ričard Got i bazira se na računjanju intervala, s jedne strane je data procena kada će da počne, a sa druge strane kada će neki događaj da se završi numerički.“

Primenjujući formulu na srednjoj vrednosti procene u kojoj meri je korona prošla ili odmakla u odnosu na početak epidemije (25, 30 i 80 odsto), izračunao je da između 73 i 509 dana treba da prođe da bi se korona završila. To je poprilično veliki interval. Mi ne možemo sa preciznošću da predvidimo šta će se desiti. S druge strane, ovde je uključeno i eventualno pronalaženje vakcine. Dakle, od danas, još 73 do 509 dana, štpo je godina i šest meseci će da traje korona. Odnosno u najboljem slučaju početak decembra ili kraj 2021 ili početak 2022. u gorem slučaju“, kaže profesor Kočović.