POSLEDICE KORONE

Pandemija koronavirusa je ljude širom sveta naterala na rad od kuće i iskustva su različita, a često zavise od ličnih situacija i uslova.

 

Osoba koja živi sama i ima prostor i infrastrukturu (brzi internet i dovoljno jak računar za obavljanje svog posla) u mnogo je komotnijoj situaciji u odnosu na ljude čiji je radni sto u dnevnoj sobi u kojoj se igraju deca željna konstantne pažnje, koji nemaju dovoljno brzi internet, jak računar i slično.

rad od kuće

Nedavno istraživanje koje su u SAD sprovele kompanije Qualtrics i theBoardlist pokazalo je kako su tokom pandemijskog rada od kuće puno bolje prošli muškarci u odnosu na žene.

Tako 57 odsto muškaraca veruje kako je rad od kuće pozitivno uticao na njihovu karijeru, a njih čak 77 odsto tvrdi da su bili produktivniji dok su radili od kuće s decom.

Sa ženama situacija nije tako sjajna. Manje od 50 odsto njih smatra da su bile produktivnije tokom rada od kuće s decom, a manje od trećine njih smatra da je rad od kuće pozitivno uticao na njihove karijere.

O tome kako je rad od kuće različito uticao na polove, govore i podaci o unapređenjima i povišicama.

Među ispitanim zaposlenima koji kažu da su na neki način profitirali s koronakrizom, odnosno radom od kuće, 34 odsto muškaraca koji su svoje kućno radno vreme provodili s decom, dobili su neki oblik unapređenja, dok je ta brojka za žene s decom puno manja i iznosi 9 odsto. Što se povišica tiče, njih je dobilo 26 odsto muškaraca tokom rada od kuće s decom, dok taj postotak za žene iznosi 13 odsto.

Istraživanje je pokazalo još neke razlike među polovima za roditelje koji su radili od kuće, pa je tako 28 odsto muškaraca s decom tokom rada od kuće dobilo odgovornost za važne projekte, dok je istu odgovornost dobilo 10 odsto ispitanih žena. Isti postotak žena (s decom) dobio je pohvale za svoj rad od kuće, dok je postotak muškaraca koji je dobio pohvale skoro dvostruko veći.

Izvor: Dnevnik.hr