OPASNOST VREBA

Naučnici su pre nekoliko dana saopštili da su restorani ubedljivo najrizičnija mesta za širenje korona virusa, a sada dodaju da se i verski objekti nalaze među mestima visokog rizika.

 

Koronavirus promenio nam je život na mnogo načina. Pandemija koronavirusa traje već mesecima, tokom kojih je zaraženo 29,7 miliona ljudi, a umrlo je 940.000.

najrizičnija mesta

Dok ne bude zvanično pronađena vakcina koja će nas štititi od korone, sve što možemo da uradimo je da se pridržavamo mera zaštite, kako se ne bismo zarazili ili zarazili nekog drugog.

U svemu tome pomažu i saznanja o posebno rizičnim mestima, koja u doba korona virusa treba izbegavati. Naučnici su pre nekoliko dana saopštili da su restorani ubedljivo najrizičnija mesta za širenje korona virusa, a sada stiže još jedno upozorenje koje vam se uopšte neće svideti.

Studija koju je sproveo univerzitet „Džons Hopkins“ utvrdila je da poseta verskim objektima može čak 16 puta da poveća rizik obolevanja od kovida-19!

Stručnjaci su za potrebe ove studije analizirali ponašanje više od 1.000 ljudi i utvrdili da su oni koji su išli na bogosluženje tri ili više puta u periodu od dve nedelje, imali mnogo veću stopu zaraze – čak 16 puta – u odnosu na one koji nisu išli.

BioImunitet kapi za imunitet

Prema ovim podacima, verski objekti predstavljaju čak četiri puta veći rizik od javnog prevoza, kada je reč o zaražavanju korona virusom.

Svakako, pridržavanje mera zaštite može da pomogne.

„Naši rezultati pokazuju da, ako izlazite, treba da praktikujete fizičko distanciranje u onoj meri u kojoj je to moguće, jer se čini da je snažno povezano sa manjom verovatnoćom zaraze“, rekao je dr Sunil Solomon, jedan od autora studije.

Inače, od početka pandemije se verski objekti smatraju rizičnim zbog zatvorenog prostora, gužve i pevanja, što su sve uslovi u kojima se korona virus lakše širi.

S obzirom na to da mnogi ne žele da prestanu da odlaze u verske objekte, stručnjaci preporučuju da nose masku, održavaju distancu i redovno peru ruke, kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Izvor: Mondo.rs