MOĆNI PLOD

Sirovi lešnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta, zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

 

Koliko je sirovi lešnik popularan govori nam činjenica da se u svetu svake godine proizvede više od 800.000 tona lešnika. Za njegovu popularnost najviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti.

sirovi lešnik

Sirovi lešnik je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udeo u njegovim ukupnim masnoćama.

Odličan izvor nutrijenata

Lešnici spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama ovih plodova sadrži 628 kcal. Najveći udeo u 100 grama lešnika otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovde posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udelima 7,9 grama na 100 grama.

Lešnik je veoma dobar izvor dijetalnih vlakana, pa tako 100 grama sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine.

Proteini su takođe sastavni deo ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lešnika, što je oko 30 odsto dnevne preporučene količine za prosečnu osobu.

Lešnici su veoma dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

Lekovita svojstva

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla. Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan lekoviti nutrijent koji sadrže lešnici. Ona deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno značajno svojstvo ove masne kiseline je njeno delovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

BioLiver kapi za jetru

Lešnici sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove poznate masne kiseline imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju.

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Zanimljivo je da je lešnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom.

Tako se za samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna je kiselina neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Iz svega nabrojanog vidljivo je da su lešnici, zajedno s ostalim orašastim plodovima, veoma zdrava i vredna namirnica. Ona, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u:

  • sprečavanju kardiovaskularnih bolesti
  • smanjivanju rizika od nastanka tumora
  • borbi protiv slobodnih radikala
  • poboljšanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
  • smanjenju lošeg holesterola
  • jačanju imuniteta
  • zdravom razvoju fetusa

Ulje lešnika

Ako imate masnu i problematičnu kožu, ulje lešnika vam može pomoći. Koža ga vrlo brzo upija i ne ostavlja mastan trag. Zbog toga je odlično rešenje za negu masne i mešovite kože. Pomaže i kod proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita.

Izvor: Alternativa za vas