PRIPREME ZA JESEN

„Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremimo za najlošiji scenario“, rekao je dr Srđa Janković.

 

Imunolog Janković naveo je da nije poznato kako će jesen teći kada je reč o koronavirusu, ali je stava da je potrebno pripremiti se za najlošiji scenario.

najlošiji scenario

U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge, rekao je imunolog, doktor Srđa Janković.

Dr Janković potvrdio je da imamo smanjenje broja novootkrivenih zaraženih osoba od koronavirusa u Srbiji, ali je istakao da je rano govoriti da li je taj trend čvrst, i zato još jednom apeluje da nema opuštanja.

Kada je povratak naših građana iz inostranstva u pitanju, dr Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

„Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge“, rekao je dr Janković za TV Pink.

Dodaje da svako poštovanje mera znači i pridodaje boljoj zaštiti od zaraze.

BioImunitet kapi za imunitet

Kako kaže, ne zna se kakav je put zaražavanja ovim virusom putem vode i hrane, ali objašnjava da kada se eliminiše kapljično i prenošenje preko ruku, onda je, ističe, rezultat svakako i za sve druge puteve prenosa.

O različitom tretmanu u smislu nošenja maski za decu u vrtićima i u školi, dr Janković kaže da su preporuku olakšice za decu u vrtićima dali pedijatri, a da stariji lakše mogu da razumeju zbog čega je bitno korišćenje.

Spremni za jesen

Komentarišući izgradnju novih kovid bolnica dr Janković kaže da kapaciteti moraju da budu spremni za sve.

„Ne znamo kako će jesen teći, nadamo se da neće biti pogoršanja, ali to niko ne zna. Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremimo za najlošiji scenario“, rekao je dr Janković.

Kako kaže, spremamo se za što bolje funkcionisanje ukoliko dođe do povećanja broja obolelih.