ZA RUBRIKU „VEROVALI ILI NE“

Preduzeće GIK Brod iz istoimenog mesta u BiH prodaje više od 100.000 kvadrata zemljišta koje je minsko polje, a cena kvadratnog metra manja je od pola konvertibilnih maraka.

 

Stečajni upravnik u preduzeću GIK Brod prodaje minsko polje, tako što je raspisana licitacija za prodaju preko 100.000 kvadrata zemljišta na lokalitetu Barica u ovoj lokalnoj zajednici u BiH.

minsko polje

Početna cena po kvadratnom metru su veoma povoljne 0,42 konvertibilne marke, s tim što zainteresovani kupci treba da imaju u vidu da su susedne parcele minirane, te da postoji velika verovatnoća i da je deo zemljišta koji se prodaje pod minama.

“Predmet nadmetanja je neplodno zemljište ukupne površine 105.446 kvadratnih metara. Deo zemljišta je trenutno nepristupačan zbog sumnje na eventualno postojanje neeksplodiranih mina”, navodi se u javnom pozivu.

Stečajni upravnik Snežana Popović, pojašnjava za portal Capital da su je predstavnici Civilne zaštite iz Broda obavestili o opasnostima koje vrebaju na lokalitetu na kojem je i zemljište koje se prodaje, zbog čega je odlučila da o tome obavesti i potencijalne kupce.

“U Civilnoj zaštiti su sigurni da na susednim parcelama postoje ubojita sredstva koja nisu uklonjena, a kako su rekli postoji sumnja da je isti slučaj i na našoj. Zbog sigurnosti sam to navela u oglasu, a prema nekim tvrdnjama pre desetak godina se tu desio nesrećan slučaj kada je jedan radnik iz elektrodistribucije stradao”, kazala je Popovićeva.

Prema njenim rečima, ona je od Civilne zaštite dobila skice na kojima su ucrtane sumnjive površine.

GIK Brod je bilo građevinsko preduzeće koje se bavilo i niskogradnjom i visokogradnjom, a u stečaj je otišlo 2015. godine.

Inače, ovo nije prvi put da se zemljište pokušava prodati. Na licitaciji u decembru prošle godine nije bilo zainteresovanih kupaca. Zanimljivo, tada nije bilo nikakvog upozorenja u vezi sa neeksplodiranim minama.

Ponude u mogle da se podnose do 1. septembra, a kako se navodi u oglasu, razgledanje imovine se može izvršiti svakog radnog dana.

Izvor: Capital