TRUBAČKI ZBOR

Udruženje trubača Srbije ima zadatak da okupi sve trubače pod „jednu kapu“. Iako osnovano pre 58 godina, tek sada je dobilo konačnu formu i naziv.

 

Iako je Sabor trubača u Guči, ove godine odložen zbog epidemije koronavirusa, u dragačevskoj varošici ipak su odjeknuli limeni instrumenti i zamirisao je svadbarski kupus.

udruženje trubača

Povod za ovaj događaj bilo je osnivanje Udruženja trubača Srbije, koje ima zadatak da okupi sve trubače pod „jednu kapu“. Osnovano davne 1962. godine, tek sada je dobilo konačnu formu i naziv.

– Udruženje trubača Srbije ima cilj da očuva trubaštvo i trubačku muziku u Srbiji, da zastupa i zaštiti interese autorskih i izvođačkih prava trubača, pevača koji su pevali uz pratnju trubača. Takođe, imaće zadatak da pomogne u rešavanju penzijskog i socijalnog statusa članova Udruženja, ali i da pomogne u obezbeđivanju licenci za rad članova – rekao je Dušan R. Ivanović iz Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, koji je bio jedan od inicijatora za stvaranje Udruženja.

Živorad Ajdačić iz Kulturno-prosvetne zajednice Srbije kazao je da je na trubačima da se izbore da Sabor u Guči ne bude vašar, već Sabor koji pripada njima, a ne bilo kome drugom.

– Možete li da verujete da jedan trubač poput Bobana Markovića nema nijedan dan radnog staža? Zato mora da se reši status trubača u smislu penzijskog i socijalnog osiguranja. Ima dosta trubača koji nemaju licence, zato što pre moraju da se organizuju kako im ne bi zabranjivali da sviraju. Moraju da se bore da na Saboru u Guči bude samo izvorna trubačka muzika, a ne neki pevači koji nikada nisu ni snimili ništa sa trubačima. Naime, ovo je njihov Sabor, on pripada njima, a ne organizatorima – kazao je Ajdačić.

Na Osnovačkoj skupštini izabrana je i uprava Udruženja. Tako je za predsednika Skupštine Udruženja izabran Nebojša Sejdić, unuk legendarnog Fejata Sejdića.

Ovaj pravi trubački zbor u Guči završio se trubačkom svirkom, gde su jedni drugima na uvce svirali pravi majstori limenih instrumenata.